BiH nema prostor, a ni novca za izložbu Pabla Picassa

Radiosarajevo.ba
BiH nema prostor, a ni novca za izložbu Pabla Picassa


BiH definitivno nije spremna za izložbu poput one djela Pabla Picassa, koja će 23. marta biti otvorena u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori, zaključak je ovdašnjih umjetnika, pišu Nezavisne.

Prvi problem je nedostatak adekvatnog prostora koji bi ispunila jedna takva postavka, a sa druge strane tu je i nedostatak novca. Iako, kako kažu, vape za velikim događajima, koji bi privukli i mnogobrojnu publiku, nažalost, izostaje i volja nadležnih.

"Nemamo izlagačke uslove, nemamo galeriju sa stanovišta obezbjeđenja i klime, ali i drugih vrlo strogih uslova. Sa druge strane, tu je i novac. Zagreb to rješava uz pomoć banaka i sponzora, a to bismo i mi mogli da radimo. Ipak, opšti politički pogled u BiH na kulturu je ignorantski", kaže Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH u Sarajevu.

Ništa optimističniji nisu ni likovnjaci u sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum, koji ističu da država nema mehanizam čak ni da isplati redovna primanja umjetnicima, a kamoli da organizuje izložbu svjetskog kalibra.

'Ne znaju ništa o Picassu, niti ih interesuje'

"Definitivno, klima u BiH ne odgovara ni Picassu ni bilo kojem drugom velikom umjetniku, ali ni umjetniku uopšte", kaže Gordana Anđelić-Galić, umjetnica i direktorica Galerije.

"Što se tiče nadležnih, vjerujem da oni o Picassu i ne znaju ništa, niti ih to interesuje. Nikada ne dolaze na izložbe i ponašaju se kao da ne postojimo. Pitanje je da li bi došli da pogledaju i sama Picassova djela, jedino možda kada bismo im rekli da ovaj slikar uopšte nije umro i da će sam biti na otvaranju izložbe", dodaje Anđelić-Galić.

Za velike projekte - veliki novci

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS u Banjaluci, Ljiljana Labović-Marinković, smatra ipak da je primjer izložbe Picassovih djela u Zagrebu, ipak, primjenjiv i kod nas.

"Ono što oni rade danas, mi možemo da uradimo sutra, samo ako bi bilo zgodno da nam neko nađe 20 miliona maraka za osiguranje. Hoću da kažem da onaj ko ima novca, taj pravi velike projekte", ističe ona.

I Admir Mujkić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH, smatra da BiH ima prostor za velike izložbe.

"Prvenstveno mislim na Zemaljski muzej ili Umjetničku galeriju BiH. Nadajmo se da će jednog dana doći i bolji dani za BiH, a sada smo samo u prilici da organizujemo posjetu zagrebačkoj izložbi Picasso", rekao je on za Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije