BiH neće učestvovati na Eurosongu 2013. godine

Radiosarajevo.ba
BiH neće učestvovati na Eurosongu 2013. godine

Tragom informacije da Bosna i Hercegovina neće učestvovati na Eurosongu 2013. u Švedskoj usljed ''teške finansijske situacije u kojoj se nalazi BHRT, te uopće recesije koja vlada u društvu'', portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je BHRT: Poslovodni odbor BHRT-a danas je potvrdio kako BiH ove godine neće učestvovati sa svojom pjesmom na Eurosongu.

Poslovodni odbor BHRT-a čine: Generalni direktor Muhamed Bakarević, Direktor BH Radija 1 Milan Trivić, te Olivera Dodig u odsustvu Marija Pejića, direktora BHT-a

Kako smo i ranije pisali, mnoge su zemlje, usljed ekonomske krizeodustale od ovogodišnjeg učešća na Eurosongu. Učinile su to Poljska i Portugal, a svoje odustajanje najavili su Grčka i Kipar.

Godišnja 'članarina' za učešće na Eurosongu razlikuje se od države do države, a  podrazumijeva pravo zemlje da učestvuje na festivalu, kao i sva RTV prava emitiranja i repriziranja ovog show programa, koji obično zabilježi visoku TV gledanost. Što se tiče naše zemlje, godišnja članarina je jedna od najnižih u Evropi, ali ona sama po sebi nije toliki problem, kolike troškove stvara priprema izvođača za Eurovizijsko takmičenje. 

Ovim odustajanjem od direktnog učešća, u budžetu BHRT-a uštedjela se  suma od minimalno stotinjak hiljada maraka. No, gledatelji u BiH i dalje će biti u prilici gledati takmičenje jer BHRT-u ostaju radijska i televizijska prava prikazivanja tj. obaveza plaćanja članarine.

"Bila je to veoma teška poslovna odluka, ali jedina realna. Svih prethodnih godina BHRT je sama ulagala napore u realizaciju našeg učešća, što je donosilo dobar imidž cijeloj zemlji. Finansijksa konstrukcija se više nije mogla iznijeti. Poslovodni odbor ovakvu je odluku donio nakon analiza stanja na tržištu i sveukupnog društvenog ambijenta", rekla je za Radiosarajevo.ba Sabina Bačvić Zečević, glasnogovornica BHRT-a. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije