'BiH mora postati normalna, moderna zemlja'

Radiosarajevo.ba
'BiH mora postati normalna, moderna zemlja'

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir je kao uvodničar današnje redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, ocijenio da se u BiH održava stanje nenormalnog funkcionisanja institucija i izrazio uvjerenje da će politička kriza biti riješena na demokratski način, a ne nasilnim putem.

"Uzrok krize se mora naći. Vrijeme je da svi konačno shvatimo da BiH mora postati normalna moderna zemlja koja treba prihvatiti demokratske uzuse i principe funkcionisanja i življenja i obezbijediti minimum dostojanstva građanima“, naveo je on.

Prema  njegovim riječima, u BiH održava stanje nenormalnog funkcionisanja institucija, što kada se prenese na građane dovodi do toga da zemalja postaje mjesto nenormalnog življenja i da mladi odlaze.

"Vjerujem da postoji mogućnost i nadam se da može prevazići kriza, ali ne čekajući da je riješe politički subjekti. Najzdraviji dio BiH je unutar svih naroda u zemlji i u mladima", rekao je Budimir novinarima prije početka sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99 na kojoj je bio uvodničar o temi Kome je potrebna trajna kriza u BiH.

Budimir smatra da je konačno sazrelo vrijeme u kojem ljudi u BiH više neće samo trpjeti mirno.

„Trpjeli smo otomansku imperiju, gotovo 500 godina, vjerovatno u genima imamo osobinu da jako dugo možemo trpjeti nedaće“, dodao je on.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije