BiH ima tim za utrku legendarnim Pony biciklima

Radiosarajevo.ba
BiH ima tim za utrku legendarnim Pony biciklima
Foto: Red Bull / Utrka Pony bicikala

Glavni junak biciklističkih priča iz djetinjstva se ponovo vraća, a biciklistička utrka legendarnim Ponyjem na Kranjskoj Gori s 13,5 kilometara dugim usponom na Vršić ove godine obilježava svoj peti rođendan, saopćeno je iz Red Bulla, koji je sponzor utrke.

I Bosna i Hercegovina će imati svoje predstavnike u Sloveniji gdje se 1. juna održava ovo zabavno retro takmičenje Red Bull Goni Pony.

Počeli su sa svega nekoliko desetina, a za ovogodišnju imaju 1.200 prijavljenih trkača pred kojima je veliki izazov – popeti se na 1.611 metara nadmorske visine sa dva relativno mala točka pod nogama. Rekord staze 44 minute i 30 sekundi.

Iako je u pitanju zabavno takmičenje, bicikl i takmičari ipak moraju ispuniti određene uslove.

Između ostalog, Pony mora biti u originalnom stanju sa 20-inčnim točkovima, bez bilo kakvih pogonskih motora, okvir bez karbonskih dodataka, sa najmanje stražnjom kočnicom…, a kako su zlatne godine Ponyja bile šezdesete, sedamdesete i osamdesete, takmičari imaju zadatak i odjećom “otputovati” u to vrijeme.

Kako je nakon završetka utrke vrijeme za put nizbrdo, organizatori savjetuju učesnicima da se zaustave nakon što ugledaju osobe sa vatrogasnim crijevima. Naime, kočnice se od velikog trenja troše brže nego inače, pa će ih biti potrebno ohladiti. Inače…

Osim toga, da bi spuštanje učinili još zabavnijim, na tom putu spremili su im još nekoliko iznenađenja.
Našu zemlju će u ovom takmičenju kojim obiluju humor i dobra zabava predstavljati Tarik Hadžić, Kemal Mulić i Kamer Kolar.

Imaju takmičarskog iskustva, ali u downhillu i na profesionalnim biciklima pa će im legendarni Pony sasvim sigurno biti poseban izazov. Nestrpljenje da “gone svoj Pony” je na vrhuncu. Kažu da su i oni i bicikli spremni te da jedva čekaju početak utrke. Također, ističu da se idu zabaviti, ali su i očekivanja velika. To je naravno pobjeda, dodaje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije