Nakon povratka u rodni kraj: Mladi bh. poduzetnik ostvario ogroman uspjeh

1
Anadolija
Nakon povratka u rodni kraj: Mladi bh. poduzetnik ostvario ogroman uspjeh
Anadolija / Senad Šantić

Mnogo je priča dostupnih javnosti o mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine koji su širom svijeta uspješni u raznim oblastima.

Brojni su domovinu napustili kao djeca, bježeći od rata, neki su se u inostranstvu rodili i odrasli, a veliki broj je i onih koji su diplome stekli u BiH, ali su zbog loše perspektive sreću potražili u inostranstvu, prenosi Anadolija.

No, postoje primjeri mladih Bosanaca i Hercegovaca koji su se iz svijeta vratili u domovinu i započeli biznise u kojima su danas uspješni.

Senad Šantić djetinjstvo je proveo u Švedskoj, nakon što je sa roditeljima izbjegao iz Mostara, a prije pet godina vratio se u rodni grad i otvorio firmu koja je danas jedna od najuspješnijih IT kompanija u zemlji.

Riječ je o firmi koja se bavi izradom web i mobilnih aplikacija, uglavnom za švedsko tržište i koja u ovom trenutku zapošljava 50 mladih ljudi.

Odlazak iz Švedske 

“Još u djetinjstvu počeo sam razmišljati o povratku u Mostar. Volio sam vrijeme provoditi ovdje tokom ljeta i još tih godina pojavila se ideja da bih uz pomoć interneta praktično mogao raditi na jednom, a živjeti na drugom mjestu. Imao sam ideju zaposliti se u Švedskoj u nekoj firmi, a zatim preseliti u Bosnu i Hercegovinu i preko interneta posao obavljati ovdje.

Kompanija ZenDev - undefined

Anadolija: Kompanija ZenDev

Nakon nekoliko godina iskustva u Švedskoj odlučio sam napokon to i isprobati. Znao sam da moram nešto pronaći i napraviti kako bih imao kvalitetan život i u Bosni i Hercegovini, te da istovremeno doprinesem razvoju našeg društva. U novembru 2016. spakovao sam kofere, sjeo s ocem u automobil i došao u Mostar kako bih pokrenuo kompaniju koju sam nazvao ZenDev”, započinje priču ovaj mladi poduzetnik.

Priznaje da je odluku lakše donio znajući da mjesto u kojem se radi nije mnogo važno za vrstu djelatnosti za koju se opredijelio. Znao je i da je Bosna i Hercegovina država u kojoj je perspektiva mnogo lošija u odnosu na Švedsku.

“Firma je konsultantska i bilo je pitanje samo da li ću uspjeti pronaći kvalitetne ljude koji bi radili posao na nivou onoga što očekuju klijenti iz Švedske.

Kompanija ZenDev - undefined

Anadolija: Kompanija ZenDev

To je ustvari bio jedini rizik, ali sam ubrzo shvatio da mladi ljudi u Bosni i Hercegovini nisu manje sposobni od vršnjaka u Švedskoj ili u SAD-u, gdje sam također proveo godinu radeći. Poduzetništvo je na svim dijelovima planete na neki način rizično, ali nisam imao dilemu”, nastavlja Šantić.

Njegova firma danas uspješno posluje i redovno izmiruje sve svoje obaveze prema državi.

Želi proširiti poslovanje 

“U početku je bilo poteškoća, jer svaki početak valjda mora biti težak. Sve u svemu, veoma sam zadovoljan. U martu smo zaposlili novih 15 ljudi, brzo rastemo i potražnja za uslugama veća je nego ikada.

U budućnosti namjeravamo širiti konsultantski dio poslovanja, a imamo planove i već smo u procesu realizacije projekta u sklopu kojeg ćemo praviti svoja softverska rješenja, uz ambicije da to jednog dana prodajemo, a ne da nudimo samo konsultantske sate.

Na taj način ne želimo samo da ZenDev učinimo stabilnijim, već i da pokažemo generacijama koje dolaze da je moguće u malom gradu i maloj zemlji praviti proizvode koji će biti korišteni i priznati u svijetu”, ističe Šantić.

Naredni korak njegove kompanije će biti pokretanje inkubatora koji će biti od pomoći mladim ljudima kako bi realizirali svoje poslovne ideje.

“To će im pomoći da razviju posao i otvoriti im mogućnost da proizvode plasiraju na strana tržišta”, dodaje Šantić.

Brat Reno u Mostar se vratio prije Senada, a u njihovoj namjeri da se vrate u domovinu podržali su ih i roditelji.

“Oni također planiraju da se vrate već naredne godine”, kaže na kraju razgovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije