BiH do 1. jula mora izgraditi granične prelaze

Radiosarajevo.ba
BiH do 1. jula mora izgraditi granične prelaze


Naša zemlja će do 1. jula morati okončati proces izgradnje graničnih prelaza za proizvode biljnog i životinjskog porijekla na prelazima sa Hrvatskom koja od tog datuma ulazi u Evropsku uniju.

U Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine su optimistični da će, uprkos zakašnjeloj reakciji nadležnih državnih organa, posao biti završen na vrijeme, piše portal Federalna.ba.

Jedan od razloga kašnjenja, kako piše portal FTV-a, je taj što s modifikovanom dokumentacijom koju je trebalo završiti Ministarstvo komunikacija i prometa BiH jer je granični prelaz na koridioru 5C.

Tek prošle sedmice je potpisan ugovor s izvođačem radova konzorcijem A3 Široki Brijeg i Putovi Grude za granični prelaz Bijača na jugu zemlje.

Tek 2. aprila otvaraju se ponude za izvođenje radova za rekonstrukciju  graničnog prelaza Gradiška. To znači da će u idealnim uvjetima potpisivanje ugovora s izvođačima biti okončano do kraja aprila, a nakon toga slijedi rok od 40 dana za izvođenje radova. Od tendera zavisi koliko će koštati rekonstrukcija prelaza, proširenje nadstrešnice, uvođenje još jedne trake za kamione, te proširenje carinskog treminala.

Načelnik općine Gradiška Zoran Latinović kaže da je Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH podržalo projekt obilaznice oko grada kako bi se teretni saobraćaj premjestio sa lokalnih ulica. Ovaj grad se trenutno suočava s velikim pritiskom u saobraćaju, povećanim ekološkim problemima i urušavanju infrastrukture.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije