BiH bogatija za 16 spomenika kulture

Radiosarajevo.ba
BiH bogatija za 16 spomenika kulture

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je odluke o proglašenju 16 dobara nacionalnim spomenicima, među kojima je i crkva Svetog Ćirila i Metodija s Bogoslovijom u Sarajevu.

Odluka o proglašenju novih nacionalnih spomenika donesena je na posljednjoj sjednici Komisije, na kojoj je razmatrano 26 prijedloga.

Nacionalnim spomenicima proglašeni su arheološko područje Rapovine, istorijsko područje - praistorijski tumulus i nekropola stećaka na lokalitetu Kapova selišta, istorijsko područje - nekropola stećaka na lokalitetu Zlatarić, te industrijska graditeljska cjelina hidroelektrane na Jarku u Bihaću.

Za nacionalne spomenike proglašeni su i mjesto i ostaci istorijske građevine Konak u Bihaću, pokretno dobro - zavičajna zbirka Boška Karanovića u Bosanskoj Krupi, graditeljske cjeline - pravoslavna crkva u selu Malo Blaško i školske zgrade iz Gimnazijske ulice u Sarajevu.

Odluke su donesene i za istorijske spomenike - most na rijeci Orlji kod Klinčića, kuća Mulalić u Doboju, Gospođicina kuća u Sarajevu i Hotel "Zagreb" u Sarajevu i graditeljsku cjelinu - Abdesthana /Šejh Feruhova džamija/ s grobljem i česmom u Sarajevu.

Nacionalnim spomenicima do danas je proglašeno ukupno 626 dobara.

Predsjednica Komisije Amra Hadžimuhamedović istakla je na konferenciji za novinare da rad Komisije ne trpi, iako funkcioniše u vrlo teškim političkim uslovima i svojevrsnom pravnom vakuumu.

Ona je ponovo apelovala na sve odgovorne u BiH da se prema nasljeđu odnose kao prema dugoročnoj političkoj činjenici i faktoru mira u BiH.

 Hadžimuhamedovićevoj se danas navršava šestomjesečni mandat na mjestu predsjedavajuće Komisije koju će u narednih šest mjeseci voditi Ljiljana Ševo.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije