Biciklisti, prijavite se na atraktivni Tour de Culture Bosna i Hercegovina

Radiosarajevo.ba
Biciklisti, prijavite se na atraktivni Tour de Culture Bosna i Hercegovina

Četiri bisera Hercegovine: Počitelj, Čapljina, Blagaj i Mostar, ruta su na kojoj će se uskoro održati jedan od najvećih i najatraktivnijih biciklističkih događaja u našoj zemlji - Tour de Culture

Riječ je o turi netakmičarskog i rekreativnog tipa koja će se održati u nedjelju 24. maja 2015. godine. Učesnici ture duge 55 km će posjetiti lokalitete od kulturno-historijskog značaja i na svakom sudjelovati u posebnom programu osmišljenom u cilju promocije, očuvanja i zaštite baštine svih građana i građanki BiH.

Cilj ovog događaja je podizanja svijesti o zajedničkom i bogatom kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine, promociji biciklizma i zaštite životne sredine

Svi građani i građanke BiH mogu se prijaviti na ovaj događaj, koji se organizira povodom obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata i s ciljem da se iz Sarajeva i BiH širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti. 

Ovakav biciklistički događaj je prvi put organiziran 2008. godine na Kosovu, a njegova višegodišnja popularnost privukla je podršku različitih donatora, organizacija, institucija, kao i učesnika. 

Više informacija o "Tour de Culture Bosna i Hercegovina" i uvjetima učešća dostupno je na zvaničnoj stranici CHwB BiH. U prvom "Tour de Culture BiH" broj učesnika je ograničen na 100 biciklista. Svaki učesnik obavezan je da se registrira za sudjelovanje u ovom događaju putem linka: http://goo.gl/FEilGI

Iz udruženja Kulturno naslijeđe bez granica (CHwB) koje je organizator ovog velikog biciklističkog pohoda poručuju da voze "Tour de Culture" jer žele:

Podići svijesti o zajedničkoj kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine, te važnosti očuvanja i zaštite, 

Uključiti sve građane i građanke naše zemlje u promociju, očuvanje i zaštitu kulturnog naslijeđa,

Promovirati raznovrsno, bogato i univerzalno kulturnog naslijeđa naše zemlje,

Promovirati potencijale za razvoj održivog kulturnog turizma,

Promovirati nemotorizirani prevoz i podići svijesti o važnosti sigurnijih puteva i pravaca za ovaj vid saobraćaja,

Promovirati zdrav način življenja i zaštite životne okoline.

UVJETI UČEŠĆA:

1. Tour de Culture je netakmičarski i rekreativni biciklistički događaj, namijenjen profesionalcima i amaterima, mladima i starima, ženama i muškarcima.

2. Tour de Culture organizira se PRVI put u Bosni i Hercegovini u cilju promoviranja bogate i raznovrsne kulturne baštine, nemotoričkog prevoza i zaštite životne sredine. 

3. Za učešće u ovoj aktivnosti, neophodno je da se unaprijed registrirate.  Registracija učesnika je OBAVEZNA, i obavlja se preko formulara dostupnog na sljedećem linku: http://goo.gl/FEilGI 

4. Tour de Culture održat će se 24. maja 2015. godine, na području Hercegovine na dužini od 55 km. 

5. Za učesnike koji se registriraju za sudjelovanje na ovom događaju osiguran je prevoz iz Sarajeva i Mostara do Počitelja (START ture), te nazad. Učesnici koji ne žele koristiti organizirani prevoz, neophodno je da ovu informaciju navedu prilikom registracije. Također, organizator će za učesnike koji dolaze iz drugih gradova refundirati troškove dolaska do Sarajeva ili Mostara u visini povratne autobuske/vozne karte, ili ukoliko koriste vlastiti prevoz u iznosu potrošenog goriva (iznos goriva obračunava se prema sljedećoj kalkulaciji: broj pređenih kilometara *0,20 KM).

6. Organizirani prevoz učesnika iz Sarajeva planiran je 23. maja do Počitelju, gdje je organizator osigurao noćenje. Za učesnike s područja Mostara osiguran je prevoz 24. maja. Informacije o tačnoj lokaciji i vremenu polaska autobusa s učesnicima iz navedenih gradova bit će objavljene na Chwb.org/bih nekoliko dana pred početak ture.

7. Biciklistička tura počinje u 09:00 sati u Počitelju (START ture), svečanim otvorenjem, a završava u Mostaru (FINISH ture) najkasnije do 18:00 sati. Povratak učesnika u gradove iz kojih su krenuli planiran je najkasnije u 19:00 sati.

8. Broj učesnika je ograničen na 100 osoba. Učesnici moraju biti stariji od 16 godina da bi mogli sudjelovati u ovom događaju. Tokom trajanja ture, svi učesnici su obavezni nositi kacige. 

9. Na START-u u Počitelju, svi registrirani učesnici obavezni su da se prijave volonterima na info pultu uz predočenje identifikacionog dokumenta. 

10. Organizator će osigurati 30 bicikala za učesnike koji ne posjeduju vlastita. Bicikla će biti dodijeljena na START-u ture, uz predočenje identifikacionog dokumenta koji će učesniku biti vraćen po završetku ture. O ovim biciklima učesnici se trebaju starati kao o vlastitim. Troškove popravki namjerno nanesenih oštećenja na dodijeljenom biciklu snosi učesnik ture. 

11. Zbog ograničenog broja bicikala koje je u mogućnosti da osigura organizator, dodatno iznajmljivanje bicikala po cijeni od 20 KM bit će osigurano na START-u ture. Nakon završetka ture, bicikla je neophodno predati volonterima koji će vam vratiti vaše identifikacione dokumente.

12. Očekujemo strpljenje i razumijevanje od strane svih učesnika, imajući u vidu da su učesnici tura različitih uzrasta, pola i fizičke spreme.

13. Policijska pratnja na čelu i na kraju kolone, ambulantna kola u slučaju potrebe, kao i servis bicikala, će nas pratiti tokom cijele ture. 

14. Na određenim lokalitetima ture, predviđena su kraća zaustavljanja tokom kojih će se učesnici odmoriti, poslužiti vodom i voćem.

15. Ture će se odvijati individualnim tempom. Učesnici mogu prekinuti ili nastaviti turu u svakom trenutku.

16. U slučaju da želite biti dio ture, a niste u mogućnosti voziti bicikl ili se osjećate umornim i ne možete nastaviti dalje, na kraju kolone će na vašem raspolaganju biti vozilo, koje će vas odvesti na sljedeće mjesto zaustavljanja. 

17. Za sve registrirane učesnike ture organizator će osigurati zdravstveno osiguranje. Pazite na svoju opremu, svoje zdravlje i logistiku u svakom trenutku. Vaše učešće u ovoj aktivnosti je isključivo na vašu odgovornost!

18. Molimo učesnike da prate sve savjete organizatora i policije kako bi se osigurao uspješan tok ove aktivnosti.

19. Za sva dodatna objašnjenja možete nas kontaktirati preko: bih@chwb.org ili 033 267 915. O ovom događaju možete se informirati više na www.chwb.org/bih, FB: CHwB BiH ili Instagram profilu chwb_bih!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije