Biblioteka kao ponos Maglaja

Radiosarajevo.ba
Biblioteka kao ponos Maglaja


Opća biblioteka u Maglaju jedan je od najljepših objekata ove vrste u Bosni i Hercegovini. Tradicija bibliotekarstva u ovom gradiću postoji još od vremena Edhema Mulabdića, da bi prva biblioteka sa zavedenim knjižnim fondom s radom počela 1958. godine. Od tada, ova ustanova temelj je kulturnih dešavanja u Maglaju.

Velikom rekonstrukcijom 2002. godine, maglajska kuća knjige u potpunosti je rekonstruisana dobivši izgled jednog od simbola grada. 

U maglajskoj biblioteci održavaju se broje manifestacije kulturnog karaktera, književne večeri i promocije.

 Biblioteka u Maglaju (FOTO: Radiosarajevo.ba)

Biblioteka je i ponosni organizator tradicionalne manifestacije ''Mulabdićevi dani kulture'' 

Početkom godine, snimljen i kraći film o historiji biblioteke.

''Ostvarili smo odličnu saradnju sa osnivačem, drugim ustanovama u gradu, našim resornim ministarstvom, različitim nevladinim organizacijama, EUFOR –om . I što je najvažnije, sa građanima Maglaja – od djece predškolskog uzrasta, osnovaca, srednjoškolaca, studenata, radnika, intelektualaca, penzionera i njima hvala što JU Opća biblioteka već pedeset godina uspješno djeluje «sub castro nostro Maglay» ( pod našom tvrđavom Maglaj), kako to zapisa davne 1408 godine ugarski kralj Sigismund'', govori za Radiosarajevo.ba Nina Salkić, direktorica maglajske biblioteke. 

Pogledajte film o maglajskoj biblioteci.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije