Closenger oduševio korisnike: U Gradačcu kreirana društvena mreža svjetskog nivoa

E. H.
Closenger oduševio korisnike: U Gradačcu kreirana društvena mreža svjetskog nivoa
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Odnedavno, po uzoru na najveće svjetske zemlje, i Bosna i Hercegovina je dobila društvenu mrežu koja neodoljivo podsjeća na popularni Instagram, te koja korisnicima omogućuje umrežavanje na nekoliko nivoa.

Riječ je o aplikaciji Closenger, koja je svojevrsna mreža razvijena u Gradačcu, te koja je postala prva takva mreža u BiH, a budući da nadmašuje nacionalne okvire postala je prva mreža takve vrste u jugoistočnoj Europi.

"Ideja za kreiranje ovakve aplikacije, nove društvene mreže, rodila se spontano te se oko te ideje okupila naša ekipa i za par godina rezultati su tu. Inače, ja se programiranjem bavim od svoje četrnaeste godine i glavni sam razvojni programer u Closengeru. Pored mene tu su i programeri Asmir Mehić, Eldar Čajić, kao i ostali članovi ekipe. Svi su oni, zajedno sa mnom, zaslužni za kreiranje Closengera“, ispričao je za Radiosarajevo.ba jedan od idejnih kreatora Closengera Eniz Vuković.

Ova društvena mreža već za nekoliko mjeseci svog postojanja postala je itekako popularna među mladim ljudima u široj regiji, te već sada broji više od 10.000 članova. Riječ je o mreži koja sa svim pogodnostima današnjice nudi određene specifičnosti i ima za cilj mijenjanje koncepta društvenih mreža kakav je danas poznat široj javnosti.

Eniz Vuković - undefined

Eniz Vuković, idejni tvorac Closengera

"Naime, sve društvene mreže vas zbližavaju s ljudima koji su vaši prijatelji, pratioci i slično, a Closenger ide korak dalje u otvorenosti. On putem opcije nearby (u blizini) korisniku vama prikazuje objave korisnika koji su u trenutku objave posta bili najbliži vama. Dakle, zbližava vas na neki način s ljudima koji su „blizu“ vas, što je veoma bitno u današnjem vremenu globalizacije i međusobne otuđenosti.

Inače, Closenger je prva društvena mreža ovakve vrste na ovom području. Ona nudi pogodnosti da uopće nije potrebno da imate prijatelje ili pratioce kako biste vidjeli objave drugih korisnika, nego su vam one dostupne u svakom trenutku, sortirane prema blizini u odnosu na vas u trenutku njihove objave“, pojasnio nam je Vuković.

Pored opcije nearby (u blizini), Closenger nudi i niz drugih funkcionalnosti, kao što je following (pratioci) program, gdje svaki korisnik sam određuje izgled ove opcije, odnosno uređuje broj ljudi čije objave će pratiti. Najzad, tu je i opcija trending (popularno), koju su korisnici vrlo brzo prihvatili, a koja predstavlja listu objava sortiranih prema popularnosti u prethodna 24 sata.

"Naravno svaki korisnik određuje nivo javnosti posta koji objavljuje, tako da i pored otvorenosti svi naši korisnici imaju mogućnost da putem opcionih postavki sami odrede šta žele vidjeti, blokirati i slično. O privatnosti svojih korisnika, Closenger vodi računa. Nadalje vi u okviru javnih postova možete učestvovati u diskusijama, dajući komentare na određene objave i na taj način koristiti ovu društvenu mrežu“, dodao je Vuković, uz napomenu da je već veliki broj korisnika prepoznao kvalitet Closengera, o čemu svjedoče i recenzije na popularnim internetskim servisima.

Ovaj nesvakidašnji proizvod iz Gradačca svjedoči da je i u Bosni i Hercegovini moguće kreirati domaći tehnološki brend, koji će prema tehničkim karakteristikama parirati svjetskih proizvoda. To je, ustvari, i jedan od ciljeva mladog tima iza Closengera, koji žele dokazati da se uz predan rad i svesrdno zalaganje može kreirati kvalitetan proizvod.

"Mogućnosti društvene mreže Closenger su raznovrsne, ona pruža svima nama novi doživljaj korištenja društvenih mreža nudeći nove opcije koje trenutno ne postoje na tržištu. Mi svakodnevno radimo i na unaprjeđenju i doradi nekih novih opcija koje će biti vrlo brzo dostupne korisnicima društvene mreže Closenger. Zasad, korisnicima nudimo direktnu i indirektnu komunikaciju, a sve u duhu povezivanja svih korisnika“, istaknuo je Vuković.

Ova aplikacija/društvena mreža potpuno je besplatna za sve korisnike, kao i sve njene opcije, te je sigurno kako bi bh. inačica Instagrama vrlo skoro mogla postati pravo malo tehnološko čudo, prvenstveno za građane BiH i regije, a na kraju, vrlo moguće, i za cijeli svijet.

"Iskoristio bih ovu priliku da pozovem vaše čitaoce da se pridruže društvenoj mreži Closenger, ukoliko to već nisu, i podrže domaći proizvod, te budu dio novog trenda korištenja društvenih mreža. Aplikaciju možete pronaći na linku closenger.com, a također dostupna je putem personaliziranih centara za aplikacije na Android i iOS uređajima“, zaključio je Vuković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije