Bh. studentima 80 stipendija vlade Turske

Radiosarajevo.ba
Bh. studentima 80 stipendija vlade Turske


Vlada Republike Turske
dodijelit će 80 stipendija studentima za dodiplomske, postdiplomske i doktorske studije za akademsku 2013/2014. godinu. 

Šta vlada Turske nudi pojasnio je Adem Gunaydin stručni saradnik za stipendijske programe Vlade Turske.

"U toku su konkursi za stipendiranje koji se završavaju 31. marta za postdiplomski i doktorski studij. Početkom maja otvara se konkurs za stipendiranje dodiplomskog studija. Prijave se vrše isključivo preko interneta i svi zainteresirani mogu pogledati web stranicu i saznati sve što je potrebno za aplikaciju za stipendiranje, izjavio je Gunaydin, javlja Fena.

Sve troškove putovanja, boravka, smještaja, zdravstvenog osiguranja i prehrane uz stipendije plaća Vlada Turske. Mjesečne stipendije za dodiplomske studije iznose 282,50 američkih dolara, za magistarski 423,75 i za doktorski program 565 dolara. 

Turska posjeduje veoma kvalitetne univerzitetske centre. Studenti i studentice iz BiH koji dobiju stipendije imat će mogućnost da studiraju na najboljim univerzitetima u ovoj zemlji, za koje se svake godine bore milioni turskih studenata kroz teške eliminatorne ispite, a naši studenti to ne moraju, ali moraju jednu godinu učiti turski jezik da bi mogli pratiti predavanja. 

"Stipendijski programi dijeluju pri kabinetu premijera Vlade Turske i obuhvataju više od 132 zemlje. Mi smo krenuli u promotivnu kampanju u BiH za dodjelu stipendija i u narednih sedam dana obići ćemo sve važnije univerzitete. Počeli smo sa Sarajevom, a zatim idemo u Tuzlu, Mostar, Zenicu, Istočno Sarajevo, Banja Luku", rekao je Gunaydin.

Prilika za kvalitetno obrazovanje

"Saznala sam preko interenta da se dodjeljuju stipendije i odmah sam se prijavila. Bila sam u Turskoj i vidjela da je njihova ekonomija veoma razvijena i zbog toga bi voljela da iskoristim ovu priliku i završim studije u Turskoj. Voljela bi poslije završetka studija da se vratim u BiH i radim u svojoj zemlji i da pokažem sve novo što bi naučila u Turskoj", izjavila je Merisa Sultanović, studentica četvrte godine Bosanko - turskog koledža

Adna Husić završna godina Bosansko-turskog koledža, nada se da će uspjeti da dobije stipendiju. 

"Ne bi mi bilo teško da se na određeno vrijeme rastanem od roditelja, jer sam iz Tuzle, a u Sarajevu se već školujem od srednje škole. Ovdje sam se uspjela snaći, pa mi ne bi bio problem da se snađem i u Turskoj ako dobijem stipendiju", kazala je Husić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije