BH novinari protiv prijedloga izmjena zakona FTV-a

Radiosarajevo.ba
BH novinari protiv prijedloga izmjena zakona FTV-a

Udruženje/udruga BH novinari i Sindikat grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH zatražili su danas od Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH da odbace prijedlog Vlade Federacije BiH o izmjenama Zakona o RTV Federacije kojim bi bila ukinuta prava i nadležnosti osnivača - Parlamenta Federacije BiH- u donošenju i izmjenama Statuta ovog medija. 

U pismu, upućenom klubovima zastupnika i kolegijima oba doma Federalnog parlamenta, Udruženje/udruga BH novinari i Sindikat grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika izražavaju zabrinutost zbog odluke Vlade da ključne nadležnosti i prava osnivača RTV Federacije BiH "dobrovoljno ustupi" četvorici članova Upravnog odbora RTVFBiH i da im da potpune ovlasti nad najvažnijim pravnim aktom javnog medija. 

Na taj se način, navodi se u pismu, "proširuje upravljačka funkciju UO na uredničku politiku i ovlasti menadžmenta" te "otvara mogućnosti za različita politička uplitanja u rad RTV Federacije BiH ili otvaranje njenog programa za propagiranje interesa određenih političkih partija, a ne prezentovanje potreba i interesa svih građana BiH koji svojim sredstvima kroz rtv taksu finansiraju rad ovog medija". 

Predstavnici medijskog sindikata i BH novinari podsjetili su Parlament Federacije BiH kako ovaj javni medij "više od godinu dana funkcionira bez važećeg Statuta", budući da su Upravni odbor i menadžment u maju 2010. godine povukli Prijedlog statuta iz parlamentarne procedure. 

"U proteklih godinu dana, menadžment i Upravni odbor RTVFBiH su napravili i u praksi primijenili temeljne izmjene Statuta i drugih pravnih akata, ukinuvši pri tome Informativni program RTV Federacije BiH kao sektor, iako prethodno nisu tražili saglasnost svoga osnivača ni za ukidanje Informativnog programa niti za druge promjene važećih pravnih akata. Očito je da se prijedlogom izmjena Zakona RTV Federacije BiH i davanjem ovlasti Upravnom odboru nad Statutom ovog medija na mala vrata i retroaktivno pokušavaju verifikovati postupci menadžmenta i odluke Upravnog odbora koje direktno ruše informativnu funkciju, osnovne vrijednosti javne radio – televizije i dovodi u pitanje budućnost uposlenika u nekadašnjoj redakciji Informativnog programa", naglašava se u pismu. 

Udruženje/udruga BH novinari i Sindikat grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika Bosne i Hercegovine zatražili su od zastupnika u Domu naroda i Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH da najozbiljnije pristupe konačnom usvajanju Statuta RTV Federacije BiH i time osiguraju funkcioniranje RTV Federacije kao javnog servisa u službi svih njenih građana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije