Bh. konobari i radnici najneljubazniji u regiji

Radiosarajevo.ba
Bh. konobari i radnici najneljubazniji u regiji


Najneljubazniji u regionu, prema istraživanju kompanije Heraklea iz Hrvatske u saradnji s agencijama za tajnu kupovinu u zemljama regiona, su konobari i radnici u prodavnicama, supermarketima, benzinskim pumpama te službenici u Bosni i Hercegovini.

Slovenija je zauzela prvo, dok je drugo mjesto u regiji zauzela Hrvatska, nakon koje slijede Srbija, Makedonija i Crna Gora. Bosna i Hercegovina je završila na zadnjem mjestu jer je ocijenjeno da su radnici u navedenim oblastima najneljubazniji, pišu Nezavisne.com.

U ovih šest zemalja tajni kupci su od 17. maja do 22. juna posjetili 800 objekata, i to auto-salone, turističko-ugostiteljske objekte, banke, maloprodaje, prodajna mjesta telekomunikacionih preduzeća, benzinske pumpe, supermarkete i lokale.

"Tajni kupci su provjeravali pet osnovnih elemenata dobre usluge - pozdrav, utvrđivanje potreba odnosno želja kupaca, predstavljanje proizvoda, nuđenje dodatnog proizvoda i zahvalnost za posjetu", navodi se u rezultatima istraživanja. Goste najčešće pozdravljaju Hrvati, a najmanje Crnogorci.

"U Srbiji su najbolji u utvrđivanju potreba kupaca, dok su u BiH u toj kategoriji najlošiji. U Crnoj Gori trgovci najbolje poznaju proizvode koje prodaju, što se ne bi moglo reći za BiH, koja je i u toj kategoriji ostvarila najlošiji rezultat", stoji u istraživanju.

Najviše dodatnih proizvoda se nudi u Sloveniji, a najmanje u Makedoniji. U zahvalnosti kupcima najbolji su Hrvati, a najlošiji Makedonci i Crnogorci.

Hrvatska je najbolje rezultate ostvarila u auto-salonima, dok su najgori supermarketi.


Ilustracija (Foto: Arhiv)

Istraživače brinu turizam i ugostiteljstvo, gdje je poštovano nešto više od 80 posto standarda kvaliteta usluge, što ne smatraju dobrim rezultatom.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i ugostitelja BiH, siguran je da bh. radnici koji rade u uslužnim djelatnostima nisu među najlošijim u regionu.

"Turisti kod nas upravo i dolaze najviše zbog ljubaznosti radnika, a nakon toga zbog kvalitetne hrane. Siguran sam da su naši radnici ljubazni i da se trude da se mušterija lijepo i prijatno osjeća", kaže Hadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije