Bez azila psima i dalje prijeti eutanazija

Radiosarajevo.ba
Bez azila psima i dalje prijeti eutanazija

Sarajevska udruženja za zaštitu životinja dojavila su redakciji našeg portala kako su službenici gradske kafilerije krenuli u akciju hvatanja uličnih pasa u Vogošći. Tim povodom kontaktirali smo KJKP Rad, u čijem okviru djeluje i gradska kafilerija.

Naime, Općina Vogošća, usljed povećanog broja opasnih pasa, uputila je zahtjev Odjeljenju veterinarske inspekcije za utvrđivanje agresivnosti pasa i izdavanje naloga za hvatanje pasa, a slučaj je prijavljen i 5. policijskoj upravi. Inspekcija je utvrdila da su psi agresivni i izdala nalog za hvatanje, naveo je portparol KJKP Rad Ahmed Đipa za Radiosarajevo.ba.

Pse čeka eutanazija

Kako iz Rada navode, inspekcija je dostavila i podatke koji su psi agresivni te lokacije na kojima se nalaze – Jošanička ulica, Ulica Atifa ef. Biserovića, Ulica Braće Kršo, Ulica Braće Halač, Gornja Jošanica, itd. Uhvaćeni psi bit će eutanazirani, navedeno je iz Rada.

Državna inspektorica za kontrolu dobrobiti životinja Inga Dujmović potvrdila je za Radiosarajevo.ba da je veterinarski inspektor izašao na teren u Vogošći i utvrdio agresivnost. Također, inspekciji je dostavljena i medicinska dokumentacija iz hitne pomoći te prijave građana tako da kafilerija ovaj put postupa po zakonu, navela je Dujmović za Radiosarajevo.ba.

Hvatanje pasa u Vogošći

Kolateralna šteta stradanja bezopasnih pasa je moguća, ali isto tako je moguća još veća kolateralna šteta potencijalne velike hajke na pse. Takva hajka bi se lako mogla desiti ukoliko se ovaj, trenutno, manji broj agresivnih pasa ne ukloni te se psi još više namnože.

"Bolje je požar gasiti odmah na žarištu", rekla je Dujmović za Radiosarajevo.ba. Kako Dujmović kaže, mogućnost spašavanja ovih pasa od eutanazije postoji, ali samo ako bi se trajno makli sa ulice, tj. ukoliko bi se instantno napravili azili za životinje ili ukoliko bi zaštitari životinja uspjeli da, prije kafilerije, uhvate pse i sklone ih sa ulice tako što bi pronašli udomitelje.



Novi način rada RJ Kafilerija


Podsjetimo, stupanjem na snagu Zakona o zaštiti i dobrobiti životnija, došlo je do promjene u radu Higijeničarske službe, odnosno RJ Kafilerija KJKP Rad. Polazeći od zakonskih rješenja, Inspektorat za veterinarstvo Kantona Sarajevo je donio rješenje kojim se naređuje KJKP Rad da putem RJ Kafilerija vrši hvatanje i eutanaziju pasa lutalica na područjima svih općina Kantona Sarajevo, isključivo po preporuci veterinara. Postupajući po rješenju, radnici RJ Kafilerija hvataju i vrše eutanaziju pasa lutalica samo na osnovu preporuke, date u pisanoj formi od Veterinarske stanice i naredbe Inspektorata za veterinarstvo.

Na osnovu Zakona, lice koje nađe odbjeglu ili izgubljenu životinju dužno je o tome obavijestiti najbližu veterinarsku stanicu ili sklonište za životinje. Nakon primljene obavijesti, veterinar veterinarske stanice je dužan, ako pregledom utvrdi da postoji razlog za hvatanje i eutanaziju životinje, osobi koja je našla životinju izdati preporuku u pisanoj formi na osnovu koje Kafilerija može pristupiti uklanjanju životinje koja je navedena u preporuci.

Sve u svemu, ukoliko gradske vlasti konačno ne naprave azile za životinje (koje su, po zakonu, bili dužni napraviti do 8. aprila prošle godine), ovakva ubijanja životinja će se i dalje dešavati - i to, nažalost, potpuno legitimno. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije