Besplatni sistematski pregledi za bh. građane

Radiosarajevo.ba
Besplatni sistematski pregledi za bh. građane
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba


MedUNIQA kamion zdravlja, specijalizovana futuristička mobilna laboratorija, opremljen najsavremenijom medicinskom opremom za brze i detaljne preventivne preglede, nakon Mostara, boravi danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na trgu kod Narodnog pozorišta.

Tim MedUNIQA kamiona čini 11 medicinskih stručnjaka. Osim pregleda, medicinski stručnjaci će na osnovu rezultata pružati i savjete za očuvanje i poboljšanje zdravstvenog stanja svakog pacijenta.

Građani BiH će u toku sljedeće sedmice biti u prilici da naprave 11 sistematskih, preventivnih pregleda. Pregled obuhvata: EKG, analize krvi, mjerenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, spirometriju, ultrazvuk abdomena, oftalmološki pregled i mjerenje očnog pritiska, te dermatološke i internističke preglede.


Bolje spriječiti, nego liječiti

''Putovanje MedUniqa kamiona se nastavlja. Jučer u Mostaru je besplatan pregled obavilo više od 60 građana. Zanimanje je ogromno, tako da su svi termini za sve gradove su popunjeni. Međutim, kako bismo izašli u susret i onim građanima koji nisu na vrijeme uspjeli zakazati termin za sistematski pregled, omogućili smo besplatne analize nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska. U Sarajevu ostajemo dva dana, a već u srijedu smo s građanima Tuzle'', izjavila je Ena Omeragić, marketing managerica UNIQA osiguranja, dodavši kako nakon Tuzle, u četvtak putuju u Banju Luku, u petak su u Bihaću.

Osnovni cilj cjelokupnog projekta je unapređenje zdravstvenog stanja građana, te edukacija o važnosti preventivnih ljekarskih pregleda. 

''Ovom smo akcijom željeli ukazati na važnost prevencije, odnosno, narodski rečeno - bolje spriječiti, nego liječiti'', kazala je za Radiosarajevo.ba Ena Omeragić, istakavši da je jedino ograničavajuće u ovom slučaju kapacitet pacijanata koje kamion u toku dana može primiti, tako da u protekloj sedmici održana akcija sa besplatnim info brojem u sklopu koje su se građani mogli prijaviti i rezervisati svoj termin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije