Besim Spahić: Djeca u cjelini ne postoje, već samo 'njihova' i 'naša'

Radiosarajevo.ba
Besim Spahić: Djeca u cjelini ne postoje, već samo 'njihova' i 'naša'

'Pečat izgubljenih radosti' naziv je knjige koja je u organizaciji Dječijeg pokreta za mir, ljubav i prijateljstvo - Djeca Sarajeva predstavljena danas u Bošnjačkom institutu.

Riječ je o knjizi koju je priredila predsjednica Dječijeg pokreta Ivana Mostarac, dok je u njenom stvaranju učestvovalo 16 autora, članova tog pokreta koji su bili djeca ili tek bebe u vrijeme opsade Sarajeva.

O knjizi su govorili profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Besim Spahić, te novinar i publicista Vehid Gunić.

Da živimo u kompleksnoj državi u kojoj sve ima trojnost naglasio je Besim Spahić, dodajući da ona danas djeci koja imaju prekinuto djetinjstvo ne može omogućiti normalno i kvalitetno obrazovanje.

''Danas se djeca od najranije dobi uče aperthejdu i pripremaju za buduće sukobe. Nemamo još uvijek demokratije, dok djeca u cjelini ne postoje, već samo naša ili njihova djeca. I danas na fakultetu kod djece vidim segregaciju i satanizaciju pripadnika drugih naroda'' kazao je on.

Vehid Gunić ističe da je veliki sljedbenik ideje Mula Mustafe Bašeskije - sve što se pamti iščezne, a sve što se zapiše ostaje. Smatra da je na tom tragu i ova knjiga.

''Nadam se da je ovo jedna od knjiga koje će braniti zaborav. Želim da niko više nikada ne bude imao potrebu napisati ovako tešku i sumornu knjigu koja nas opominje i uči. Ovo je sjajna i potresna knjiga'', mišljenja je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije