Bešić: SABNOR neće iseliti bez alternativnog smještaja

Radiosarajevo.ba
Bešić: SABNOR neće iseliti bez alternativnog smještaja

 

Muhamed Bešić, potpredsjednik Saveza boraca narodno-oslobodilačkog rata (SABNOR), izjavio je danas da ta asocijacija neće iseliti iz uredskih prostorija u Titovoj ulici na broju 9A u Sarajevu dok joj ne bude pronađen alternativni smještaj.

„Stav Glavnog odbora je da bi iseljenje bez alternativnog prostora značilo kapitulaciju boračke populacije, likvidiranje aktivnosti asocijacije koja ustrajno baštini antifašističke ideje i tradicije narodno-oslobodilačkog rata 1941 - 1945. godine. Mogu nas iseliti samo silom“, kazao je Bešić agenciji Fena.

Služba za zajedničke poslove BiH obrazložila je da se iseljenje traži jer je ona zadužena da preduzme sve aktivnosti vezane za preuzimanje ove zgrade u njenu nadležnost, realizirajući zaključke Vijeća ministara BiH koji se odnose na hitno rješavanje trajnog smještaja institucija Bosne i Hercegovine.

Iseljenje SABNOR-a i drugih subjekata iz uredskih prostorija u zgradi u Titovoj ulici u Sarajevu na broju 9A traži država jer je ta zgrada evidentirana u zemljišnim knjigama kao njeno vlasništvo.

U dopisu upućenom februara ove godine iz Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, SABNOR-u je naveden tridesetodnevni rok za iseljenje, a potom u martu dodatni, sedmodnevni rok. Navedeno je i da će, ne bude li rok ispoštovan, biti pokrenut sudski postupak putem  Pravobranilaštva BiH. Potpredsjednik SABNOR-a Bešić kaže da u međuvremenu nije bilo dodatnih zahtjeva niti bilo kakvih administrativnih pritisaka za iseljenje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije