Beograd podržao kandidaturu Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Beograd podržao kandidaturu Sarajeva

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas uputio je pismo gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu u kojem ga obavještava da 'Grad Beograd svesrdno podržava kandidaturu Grada Sarajeva za prestonicu kulture Evrope', javlja Fena.

Da li će Sarajevo biti evropska prijestolnica kulture

S obzirom da je i Grad Beograd objavio svoju kandidaturu za Evropsku prijestolnicu kulture 2020. godine, gradonačelnik Đilas u svom pismu naglašava kako 'projekat prestonice kulture predstavlja jedinstvenu šansu za našu generaciju i prekretnicu u percepciji kulture kako u Beogradu tako i u Sarajevu'.

"Ključni zadatak koji sebi postavljamo kandidaturom, kao buduće prestonice Evrope, je otvaranje trajnog dijaloga sa kulturama sveta, integrisanje ljudi i promovisanje mirnog života solidarnosti i razumevanja. Bit će nam drago da vidimo Sarajevo kao prestonicu kulture Evrope", navodi se dalje u pismu.

Uz ovo, stiglo je i Pismo namjere, koji su potpisala dva gradonačelnika, o uzajamnoj podršci našim gradovima u projektu kandidature za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. odnodno 2020. godine i jačanje saradnje u oblasti kulture između Beograda i Sarajeva. 

U pismu su se dvojica gradonačelnika, pored ostalog, usaglasila da gradovi Sarajevo i Beograd promoviraju, u okviru svojih mogućnosti, suradnju drugih subjekata ova dva grada u oblasti kulture, te da jačaju razmjenu iskustava i sadržaja u oblasti kulture po kojima su naši gradovi međunarodno priznati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije