Bela Tarr: U Sarajevu kreiramo svjetski program filmske edukacije

Radiosarajevo.ba
Bela Tarr: U Sarajevu kreiramo svjetski program filmske edukacije
/ Studenti Film Factoryja (foto: Andrej Hamzić, Radiosarajevo.ba)

Film Factory je novi program Filmske akademije na sarajevskom univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology, kroz koji je filmskim autorima iz cijelog svijeta omogućemo da u Sarajevu pohađaju doktorski studij filma, pod mentorstvom svjetski poznatog redatelja Bele Tarra

Nakon oktobarskog poziva zainteresiranim polaznicima ovog trogodišnjeg doktorskog programa koji je objavljen u filmskim časopisima širom svijeta, na adresu SSST-a je pristiglo preko 100 aplikacija, od kojih je odabrano 16 polaznika prve generacije. Prije desetak dana, u SArajevo su tim povodom došli studenti iz Japana, Meksika, Portugala, Španije, Velike Britanije i zemalja regije. 

Ambicije vezane uz Film Factory, po riječima Emine Ganić, direktorice razvoja Filmske akademije, usmjerene su ka etabliranju jedne od najvažnijih filmskih škola na svijetu. S obzirom na respektabilnu listu predavača, te unikatan plan i program studija koji je danas predstavljen na konferenciji za novinare, ova ambicija mogla bi se za nekoliko godina i ostvariti.

Želio sam ovo napraviti izvan Evropske Unije 

Predstavnicima medija okupljenim u Meeting Pointu, obratio se Bela Tarr, naglasivši kako je program baziran na tri važna segmenta: teorija, projekcije filmova, te praktičan rad koji će rezultirati sa 16 dugometražnih igranih filmova bh. produkcije koje će režirati polaznici programa. Ovakva kombinacija teorijskog pristupa i praktičnog rada ne primjenjuje se na drugim školama, što je prednost sarajevskog programa. 

"Bio sam filmski svtaralac više od trideset godina i mislim da sam na tom polju uradio ono što sam želio. Istovremeno, zadnjih dvadeset godina predavao sam na nekoliko mjesta kao sto su Berlin, Meksiko, Los Angeles, Boston, i uvijek sam imao osjećaj da nešto ne štima, da su filmske škole samo tu da obrazuju, a da istovremeno ignoriraju osobnost mladih filmskih stvaralaca. Moj osjećaj je jednostavan - moramo ih osloboditi, reći im da moraju biti hrabri, biti onakvi kakvi jesu, pronaći svoj sopstveni jezik i svoju sopstvenu snagu. To je moja lična ambicija vezana uz te mlade ljude. S druge strane, želio sam da svoje iskustvo realiziram u jednoj filmskoj školi koja je izvan Evropske unije", rekao je u izjavi za Radiosarajevo.ba mađarski redatelj Bela Tarr. 

Na listi predavača Film Factoryja su: Béla Tarr, Fred Kelemen, Jean- Michel Frodon, Jonathan Romney, Jonathan Rosenbaum, Dr. Kirill Razlogov, Jytte Jensen, Manuel Grosso, Ulrich Gregor, Dr. András Rényi, Aki Kaurismaki, Carlos Reygadas, Gus Van Sant, Fridrih Thor Fridriksson, Stephen and Timothy Quay, Apichatpong Wheerasethakul, Jim Jarmusch, Tilda Swinton i Thierry Garrel.  

Osim od Bele Tarra, studenti Film Factory imat će priliku učiti od najboljih redatelja i filmskih profesionalaca današnjice. Plan je da svi oni kroz programe koji će trajati minimalno 14 dana, svoju ekspertizu staviti na raspolaganje ove škole, a među njima će biti Tilda Swinton, Gus Van Sant, Jim Jarmush...

Za kulturnu javnost Bosne i Hercegovina ovo je veliki poduhvat, s obzirom da će kompletan produkcijski dio Film Factoryja biti vezan uz lokalne kapacitete. 

"Ovo je ogroman pokretač za razvoj domaće filmske industrije. Posebno smo ponosni zbog činjenice da će program biti u velikoj mjeri vezan za Sarajevo i bh. filmsku industriju, ali i da će studentima drugih akademija biti pružena mogućnosti da se druže sa filmskim umjetnicima, kao i da učestvuju u programu Film Factoryja", rekla je Emina Ganić. Ona se zahvalila Sarajevo film Festivalu i Fondaciji za kinematorgrafiju BiH za podršku ovom programu.

Sarajevo film festival koji aktivno surađuje sa Filmskom akademijom SSST, bit će suorganizator projekcija u Meeting Pointu. Realizaciju prvog filmskog ciklusa podržava Centar Andre Malraux. Projekcije počinju u nedjelju 3. marta u 20,00 i traju do 14. marta. Filmovi su na francuskom jeziku uz engleske titlove, a ulaz na projekcije je besplatan. 

Jedan od važnih segmenata su javne projekcije autorskih filmova u kinu Meeting Point, koje će, uz besplatan ulaz, biti otvorene za javnost. Suorganizator filmskih programa bit će Sarajevo film festival. Nije riječ o standardnim filmskim ciklusima, već o pomno odabranim serijalima koje će osmišljavati selektori - gostujući predavači

Među njima će biti renomirani filmski teoretičari, a prvi je Jean Michel Frodon, čiji ciklus "Francuski novi valovi" počinje u nedjelju 3. marta u Meeting Pointu. Prije svakog filma selektor će se obratiti publici i uvesti je u film, a dan nakon projekcije, studenti će uz pomoć selektora, analizirati film.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije