Bečka filharmonija prvi put na Operskom balu

Radiosarajevo.ba
Bečka filharmonija prvi put na Operskom balu

Državna opera u Beču večeras u 22 sata otvara vrata gostima najvećeg bala bečke balske sezone - 55. Operskom balu.

Više od 5.000 gostiju iz Austrije i svijeta, a među njima politička, privredna i kulturna elita, okupit će se u Državnoj operi, saopćio je Compress Sarajevo.

Na uređivanju prostorija Državne opere radi 600 radnika koji će između ostalog aranžirati i 60.000 cvjetova uvezenih sa Mauricijusa i iz Holandije.

Slavni bečki filharmoničari po prvi put će svirati na Operskom balu. U muzički program su uvršteni najljepši valceri, austrijska himna, himna Evrope, Napoleonov marš i Elektromagnetna polka Johana Štrausa, uvertira Figarovo vjenčanje, arija "Mon coeur s ouvre a ta voix“ iz Samsona i Dalile, "Fanfare“ Karla Rosnera i neizbježni Štrausov valcer i "himna Beča“ - "Na lijepom plavom Dunavu“.

Operska pjevačica Elina Garanča i direktor baleta Državne opere Manulel Legris pridružiće se poznatom orkestru u izvođenju muzičkog programa.

Jedan od najljepših trenutaka raskošnog i sjajnog Operskog bala je uvodni valcer 180 mladih plesnih parova. Balsku noć ozvaničit će uzvik "Alles Walzer!“ (Svi na valcer!), nakon čega se pleše do pet sati ujutro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije