Beč: Porast turista iz jugoistočne Evrope

Radiosarajevo.ba
Beč: Porast turista iz jugoistočne Evrope

U prošloj godini Beč je ostvario oko 11 miliona noćenja gostiju, a zabilježen je značajan porast broja turista iz zemalja istočne i jugoistočne Evrope.

Tako je tokom prošle godine registriran porast broja gostiju iz Srbije, Crne Gore i Makedonije, što je povezano sa činjenicom da je ovim zemljama ukinut vizni režim.

Prema podacima Turističke zajednice Beča, iz ovih zemalja, a uključujući i BiH, prošle godine je ostvareno 88.589 noćenja, što je povećanje od ukupno 52,7 posto.

Iz ostalih zemalja jugoistočne Evrope, u Beču je registrirano 38.599 noćenja gostiju iz Slovenije, 52.239 iz Hrvatske, 257.953 iz Rumunije, 57.951 iz Bugarske, 116.415 iz Grčke, te 111.137 iz Mađarske.
 
U ukupnoj statistici o ostvarenom broju noćenja turista, prednjače Nijemci, zatim Austrijanci, Italijani i Amerikanci. Zabilježeno je također povećanje broja gostiju iz Rusije, a potom slijede oni iz Velike Britanije, Španije, Francuske, Švicarske i Japana.

Bečke znamenitosti koje turisti najradije posjećuju su dvorac Schonbrunn, carska rezidencija Hofburg, Muzejska četvrt, muzeji Leopold i Albertina, dvorac Belvedere...
 
-Najveći broj turista glavni austrijski grad bilježi u augustu i oko Božića i Nove godine, kaže u razgovoru za Fenu voditeljica tima za medijski menadžment agencije za turizam WienTourismus Issabella Rauter.
 
Ona naglašava da se novom turističkom strategijom pod sloganom "Sad ili nikad“ nastoje privući novi turisti i predstaviti jedan novi Beč, koji osim klasičnih nudi i neke nove sadržaje.
 
-Na ovaj način želimo povezati ono tradicionalno s nekim novim aspektima, odnosno pokazati nešto novo u Beču, ustvrdila je Rauter.
 
Osim klasične slike o Beču, kao što su između ostalih lijepa arhitektura, umjetnost i kultura, cilj je, kaže ona, promovirati vrhunsko bečko kulinarstvo, vinogradarstvo, kao i 'zeleni Beč'.
 
-Veliki dio bečkih površina, oko 50 posto, su zelene površine, a u to spadaju vinogradi, bečke šume, parkovi, Dunavski otok, te bečko rekreacijsko područje Prater, napominje Rauter.
 
Također, kongresni turizam je veoma razvijen u Beču, te se oko 14 posto ukupnih noćenja gostiju ostvaruje iz ove grane turizma.

Najveći i najznačajniji kongresi koji se organiziraju u Beču su oni iz oblasti medicine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije