Bebama treba davati i čvrstu hranu

Radiosarajevo.ba
Bebama treba davati i čvrstu hranu

Britanski dnevnik The Times u petak na naslovnici objavljuje zaključak britanskih znanstvenika da bebe u prvih šest mjeseci života ne bi trebalo samo dojiti i hraniti majčinim mlijekom, jer se time povećava rizik od alergija.

List objavljuje da će britanska vlada preispitati svoju politiku kojom savjetuje majke da doje bebe u prvih nekoliko mjeseci nakon što su znanstvenici objavili istraživanje prema kojem su takva djeca sklonija alergijama, manjku željeza i bolestima prouzrokovanim netolerancijom na hranu.

Trenutno se u Britaniji majkama savjetuju da bebama u prvih pola godine ne daju čvrstu hranu, ali bi to uskoro moglo promijeniti, piše Times i podsjeća da je Britanija jedna od zemlja koja je, za razliku od Amerike i većine evropskih zemalja, slijedila savjet Svjetske zdravstvene organizacije i pozvala isključivo na dojenje u prvih šest mjeseci života novorođenčadi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije