Bar jedan dan nenasilja: Međunarodni dan mira

Radiosarajevo.ba
Bar jedan dan nenasilja: Međunarodni dan mira

Slike iz Sarajeva preuzete od Yihr-a. Cijelu foto-galeriju možete pogledati na njihovoj Facebook stranici

Nansen dijalog centar Sarajevo (NDC), članica Mreže za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini, u saradnji s lokalnim partnerima, obilježava 21. septembar, Međunarodni dan mira, mnogobrojnim aktivnostima u nekoliko gradova širom naše zemlje.

Ostale aktivnosti uključivat će podjelu novog broja "Mirovnih novosti", mirovnih letaka, sakupljanje osmijeha i poruka mira, mirovne igre, facepainting, puštanje balona i golubova, i sl. u kojima će učestvovati veliki broj aktivista

Na Trgu fra Grge Martića, ispred sarajevske Katedrale, mirovni aktivisti su slali poruke mira i pozivali sve građane Bosne i Hercegovine i svijeta na mir, suživot i razumijevanje. Predviđeno je da biciklisti Kluba ekstremnih sportova (KES) iz Vareša simboličnom vožnjom donesu "Zakletvu miru" iz kraljevskog grada Bobovca do mjesta proslave u Sarajevu.

U Jajcu je upriličeno druženje učenika Srednje strukovne škole s djecom iz vrtića "Bare". Predstavljen je rad Nansen koordiniranog odbora Jajce te održan okrugli sto s predavačima jezika i književnosti iz jajačkih srednjih i osnovnih škola uz sudjelovanje učenika srednjih škola.

U Zvorniku je postavljen info pult s promotivim materijalima o temi izgradnje mira. Na info štandu u Srebrenici promovira se mirovni aktivizam i usmjerava pažnja javnosti na važnost mira. Za večeras je planiran "Koncert mira" na kojem će grupe iz Srebrenice i Bratunca kroz muziku i ples promovirati zajedništvo i i izgradnju mira. Podjela letaka nazvanih "50 načina da izgradimo mir" i dodjela istoimenog panoa koji je izradio NDC Prijedor planirana je u Sanskom Mostu i Prijedoru.

Međunarodni dan mira obilježava se od 1982, a univerzalna poruka je "Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja", prenijela je novinska agencija Fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije