Banjalučani iskazali podršku demonstrantima u Turskoj

Radiosarajevo.ba
Banjalučani iskazali podršku demonstrantima u Turskoj

Oko 50 građana Banjaluke okupljenih oko građanske inicijative Park je naš okupili su se u utorak navečer kako bi podržali demonstracije u Istanbulu i više drugih gradova u Turskoj, inicirane rekonstrukcijskim zahvatima u parku Gezi na cantralnom istanbulskom trgu Taksim, javlja agencija Anadolija.

Ispod "starog hrasta", mjesta s kojeg su banjalučki "šetači" tokom prošle godine sedam mjeseci kretali u proteste zbog rušenja parka u centru grada, poručeno je da se svojim okupljanjem solidarišu s građanima Istanbula koji su se odlučili na proteste.

„Kada su krenuli protesti bio sam u kontaktu s prijateljima iz Istanbula i vidio sam da su se za izlazak na ulice odlučili iz istih razloga zbog kojih smo se i mi prošle godine okupili kada je počelo rušenje parka u centru grada. Na samom početku naših protesta dobili smo veliku podršku kako ljudi iz BiH tako i iz cijelog svijeta. Zato smo smatrali da je potrebno i na ovaj način da im se odužimo", izjavio je za agenciju Anadolija Tihomir Dakić.

Banjalučki šetači imali su transparente na kojima je između ostalog pisalo Gezipark Istambul, te slične poruke podrške tamošnjim demonstrantima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije