Banjalučani bez grijanja, toplana bez mazuta

Radiosarajevo.ba
Banjalučani bez grijanja, toplana bez mazuta


Banjalučani, korisnici gradskih Toplana ostali su bez grijanja, a to preduzeće zbog ogromnih milionskih dugovanja i gubitaka, ušlo je u kritičnu fazu.

Direktor Toplane Mićo Milovanović ponovio je i na današnjoj pres-konferenciji u Banjoj Luci da preduzeće ima nagomilane gubitke od 52 miliona i obaveze od 62 miliona KM, koji su "pojeli“ osnovni kapital oko 19 miliona KM.

U protekloj grijnoj sezoni Toplana je primila 1.227 prigovora građana i odobrila bonifikacije od 250.000 KM, dok je ove sezone povećan broj prigovora i odobrena bonifikacija u iznosu od 280.000 KM ili 12 posto više.

Toplana je opterećena i obavezama po osnovu poreza i doprinosa, kao i obavezama po osnovu korištenja električne energije iz prethodnog perioda u ukupnom iznosu od 425.000 KM, a mora platiti i kamate od oko 12 miliona KM za kredite uzete u prethodnom periodu koji su korišteni za nabavku mazuta.“

Milovanović ocjenjuje da je ovogodišnja grijna sezona, koja traje do 15. aprila, teža od bilo koje prethodne. Zalihe mazuta su na minimumu, ponavlja Milovanović i ističe još jednom da pomoć mogu očekivati jedino od Vlade Republike Srpske i grada Banja Luka, bez obzira na ograničenja s kojima se suočavaju i te institucije.

Intenzivno se, dodao je on, razmatraju svi pravci restrukturiranja postrojenja i prelazak na drugi energent. Međutim, prelazak na gas ili neki drugi energent ne zna se kada bi mogo uslijediti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije