Banja Luka: Nezaposlenost najveći problem Roma

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Nezaposlenost najveći problem Roma

(Tekst prenosima sa Manjine.ba, portala za manjinske i deprivilegirane skupine)

Povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma, danas su tri najugroženije romske porodice dobile ključeve stambenih jedinica u romskoj kući u banjalučkom naselju Veseli Brijeg, dok je 14 najboljih učenika i studenata dobilo novčane nagrade od Centra za socijalni rad.

Ključeve stanova i novčane nagrade, u klubu Roma Veseli brijeg, uručila je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Ljiljana Radovanović.

Ona je rekla da su se romska udruženja usaglasila u vezi s dodjelom stanova za socijalno najugroženije porodice.

”Riječ je o dva manja stana, u koje će se useliti očevi s maloljetnom djecom, dok će u veći stan useliti majka sa četvoro djece. Kada su u pitanju novčane nagrade Centra za socijalni rad, po 100 KM su dobili učenici i studenti s najboljim rezultatima u školovanju”, istakla je Radovanović.

Predsjednik Udruženja Roma “Veseli brijeg“ Adnan Šubert rekao je da su Grad Banja Luka i nevladin sektor učinili mnogo da bi bila pripremljena dokumentacija za navedene stambene jedinice.

On ističe da, osim tri porodice, koje su danas stambeno zbrinute, ima još dvadesetak socijalno ugroženih romskih porodica i u narednom periodu će se morati tražiti rješenje i za njihov smještaj.

Za Rome u Banjoj Luci je trenutno najveći problem nezaposlenost, jer nijedan od njih nema stalni posao.

”Socijalno i zdravstveno osiguranje, te druge olakšice uspijevamo da ostvarimo putem Centra za socijalni rad, ali niko od 350 banjalučkih Roma nije zaposlen i to je gorući problem ”, zaključio je Šubert.

U klubu Roma na Veselom Brijegu danas je održana i prigodna svečanost, a Svjetski dan Roma obilježava se od 1971. godine, kada je u Londonu održan prvi svjetski kongres Roma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije