U Laktašima otkriven Balkis, jedna od najstarijih episkopija u BiH

Semra Hodžić
U Laktašima otkriven Balkis, jedna od najstarijih episkopija u BiH
Duboko u šumi u mjestu Bakinci, općina Laktaši, smješten je veliki arheološki kompleks u kojem je u rano-bizantskom periodu nekada bila utvrda grada Balkisa.

Rano-bizantijski grad Balkis spominje se prvi put na ljeto 597. godine u čuvenom vojnom pohodu avarskog vojskovođe Bajana od Gradiške do današnjeg splita. Avarski vojskovođa je tada spalio grad koji je danas pronađen, ispričao je za Radiosarajevo.ba arheolog Bojan Vujinović.

Nekadašnji Balkis prostirao se na oko 100.000 kvadrata i u njega je moglo stati oko 500 ljudi. 

"Utvrđenje je otkriveno 2012. godine kada su počela i sondažna istraživanja na tom lokalitetu. Do 2015. godine otkrivene su i istražene tri bazilike van utvrda grada, a istražen je i dio gornjeg grada", rekao je Vujinović.

Zbog pronađenog materijala na lokalitetu i načina zidanja, grad je doveden u vezu s periodom od 4. pa do prve polovine 7. stoljeća te se vjeruje da je grad u tom periodu egzistirao.

"Riječ je, najvjerovatnije, o najstarijoj episkopiji na području današnje Republike Srpske, odnosno jednoj od najstarijih episkopija u BiH“, rekao je arheolog Bojan Vujinović.

U Balkisu je pronađena tabla s imenima tri episkopa Konstancius, Andreas i Konstanc. Balkis se može dovesti i u vezu s obnavljanjem bazilika u Panoniji i Dalmaciji koje su rađene po naređenju bizantijskog cara Justinijana.

Za ovaj grad interesirale su se i brojne strane institucije, poput stručnjaka s UCL-a, Arheološkog instituta u Ljubljani, Akademije nauka i umjetnosti iz Zagreba, te stručnjaka iz Austrije. Prije nekoliko godina ovaj lokalitet je obilazila i profesorica Sussane Hakenbed koja predaje kasnu antiku na Univerzitetu u Cambridgeu. Te institucije pokazale su interes i za saradnju s arheolozima na ovom lokalitetu.

Što se tiče same prezentacije lokaliteta, prošle godine je zbog nedostatka sredstava izvršena restauracija i konzervacija samo jedne bazilike.

S obzirom na to da je lokalitet smješten na visinskom predjelu i na nepristupačnom terenu, urađen je i veliki dio pristupnog puta. Do lokaliteta vodi i svjetlosna signalizacija, te turističke table, ali i one koje su postavljene ispred mjesta gdje su vršena istraživanja.

"Skoncentrirali smo se da izradimo infrastrukturu kako bi bilo moguće doći do tog lokaliteta. Nadamo se da ćemo nastaviti s radom na konzervaciji i druge dvije bazilike i da to predstavimo turistima“, rekao je Vujinović izrazivši nadu da će za planirane radove imati finansijskih sredstava.

Lokalna vlast je, kaže, zainteresirana da pomogne, ali je za istraživanje potreban veliki novac do kojeg je teško doći, naročito kada se uporedi s brojnim arheološkim lokalitetima u BiH kojima je potreban novac, a koji se nalaze na listi prioriteta. Vujinović je istaknuo kako će s obzirom na sve navedeno pokušati iznaći rješenja da se završi dio po dio projekta.

Arheološki lokalitet još uvijek nije zaštićen, ali je dokumentacija i zahtjev za zaštitu predat Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa BiH, te se nadaju da će ove godine biti uvršten i grad Balkis.

S obzirom na veliki broj nacionalnih spomenika, nadaju se da će se uvesti kategorizacija spomenika prema kojoj će prioritetni spomenici biti zaštićeni, te prema kojima zaštita neće biti samo "mrtvo slovo na papiru“, već da će se štiti najugroženiji spomenici u BiH.

Turisti i studenti dolaze na lokalitet najčešće kada se priča o ovom vrijednom nalazištu aktuelizira, no svjesni su kako je za veći broj turista potrebno napraviti ugođaj i bolju ponudu, ali trenutno rade na tome koliko mogu.

Iz Turističke organizacije Općine Laktaši rekli su za Radiosarajevo.ba kako se ovaj lokalitet nalazi u stalnoj turističkoj ponudi za one koji se odluče posjetiti ovu općinu i vidjeti šta ona nudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije