Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Radiosarajevo.ba
Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Muslimani širom svijeta danas proslavljaju Kurban-bajram.

Kurban-bajram se proslavlja četiri dana i naziva se hadžijski jer se u Mekki završava glavno godišnje hodočašće, hadž, koje je obaveza svakog muslimana bar jednom tokom života, ukoliko mu to finansijske mogućnosti dozvoljavaju.

Praznik Kurban-bajram počinje dva mjeseca i deset dana nakon Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju Mladog mjeseca.

Kurban-bajram ili praznik žrtve svake godine pada u različito vrijeme, jer je islamska lunarna godina za oko 11 dana kraća od one iz gregorijanskog kalendara.

Nakon jutarnje molitve u džamijama, obilaze se groblja. Tradicionalno se prinosi i žrtva ovca, a kurbansko meso se dijeli na tri dijela: jedan je namijenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući, za potrebe porodice. Kurbansko meso se daje i pripadnicima druge vjere.

Tradicija klanja kurbana prvog dana Kurban-bajrama u BiH

Bajram se obično čestita riječima Bajram šerif mubarek olsun, što bi u prevodu značilo Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen. Odgovara se: Allah razi olsun, u prevodu: Neka je Allah zadovoljan.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba svim vjernicima islamske vjeroispovijesti želi Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije