Bajram: Nekad porodična okupljanja, danas turbo folk koncerti

Radiosarajevo.ba
Bajram: Nekad porodična okupljanja, danas turbo folk koncerti

Nakon mjeseca ramazana tokom kojeg su postili i suzdržavali se kako od hrane i pića tako i loših misli i riječi, muslimani će sutra obilježiti prvi dan Ramazanskog bajrama.

Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana jest i post koji se provodi u ovom mjesecu. Po isteku  ramazana slijedi ševal i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva praznika u islamu, Ramazanski bajram (1. 2. i 3. dan u mjesecu).

Neki od običaja koji se vežu za Bajram su i davanje vitri (bajramski doprinos koji muslimani i muslimanke, krajem ramazanskog posta daju siromašnima) čime se čisti post te zekata da bi se zaštitila imovina.

Običaj je za Bajram i posebno se lijepo obući. Nekad su se za Bajram kupovala nova odijela. Danas je sve manje onih koji to sebi mogu priuštiti, ali ostaje običaj da se za Bajram odlazi na namaz tako i rodbini, piše agencija Fena. 

Kad se ide na bajram-namaz običaj je da se u džamiju ode jednim a vrati drugim putem. U toku klanjanja bajram-namaza u džamiji se uče tekbiri.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze mezarja. Drugi dan Bajrama je ujedno i Dan šehida, dok je treći dan predviđen za druženje s prijateljima i poznanicima.

Također u nekim krajevima nekad je postojao i tzv. ženski bajram. On bi nastupio nakon što su završena bajramska slavlja tj. prva tri dana Bajrama kao nezvanični četvrti dan. Tad su žene koje su tri dana Bajrama dočekivale goste pronalazile vrijeme za sebe.

Jedan od običaja koji najviše vole najmlađi je bajram banka ili bajramluk koji bi djeca dobijala nakon što bi čestitali Bajram odraslima.
Bajram je također i dan kad se miri i prašta. Dan u kojem se zaborave svađe.

Osim spomenutih običaja za prvi dan Bajrama mladi, ali i oni stariji nakon što završe porodično okupljanje otići će negdje na koncert ili u kafanu.
Tako Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizuje bajramski koncert.

Ali osim tog koncerta i sarajevski lokali su 'priredili prigodne programe' na kojima nastupaju turbo folk 'zvijezde'. Ovaj prvi dan Bajrama nerijetko je onima koji su se suzdržavali od alkohola  tokom ramazana prilika da to nadoknade.

Samo ovaj dio proslave kao i onaj koji nude vlasnici lokala, te običaj da se puca na dan Bajrama svakako nisu dio one lijepe tradicije, koje je sve manje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije