! / Bahatost zbog fotografije: Motorima se popeli na Hajdučka vrata i oštetili prsten

25. 09. 2019. u 10:17:00 S. H.

Shares: 459

Grupa planinara zatekla je u nedjelju tokom uspona na Hajdučka vrata na Čvrsnici neuobičajan i krajnje šokantan prizor.

Naime, tridesetak planinara bili su svjedoci događaja kada su se tri mladića sa motorima kroserima popeli do samog prstena Hajdučkih vrata te postavili motore na sami prsten kako bi se fotografirali.

Kako je za Radiosarajevo.ba ispričao jedan od prisutnih planinara, mladići su na motorima pod gasom i šlajdranjem točkova odronili i dio staze na prilazu Hajdučkim vratima, ali i donji dio prstena sa kojeg se može uživati u zaista prekrasnom, jedinstvenom i neprocjenjivom pogledu na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež, Prenj,… Ovaj geomorfološki spomenik prirode predstavlja jedan od najljepših vidikovaca na bosansko – hercegovačkim planinama.

Mladići s motorima na Hajdučkim vratima - undefined

Post koji je objavljen na Facebooku, pa potom obrisan

Mladići su navodno pripadnici grupe Extreme Enduro Mostar, na čijoj su Facebook stranici i bile postavljene fotografije trojice mladića kako poziraju na prstenu. No, nakon upozorenja sa ove stranice obrisane su fotografije, video, a kasnije i sama stranica, kako smo i provjerili.

Član 14. Zakona o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine strogo je zabranio vožnju motorima izvan ceste.

"Radi sprječavanja nanošenja šteta na prirodi zabranjeno je na područjima izvan naselja i izvan svih vrsta cesta, poljskih puteva, uređenih staza i poligona za vožnju (test vožnje, cross vožnje, off-road vožnje, sportske, takmičarske i promotivne vožnje, te njima slični oblici korištenja), voziti, parkirati ili organizirati vožnje vozilima na motorni pogon osim u slučajevima obavljanja službene dužnosti, poljoprivrednih, šumarskih ili drugih dopuštenih djelatnosti, odnosno kada je to u skladu s ovim Zakonom i drugim propisima", navodi se u Zakon.

Dok se članom 232. propisuje da će se novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 1.500 KM kazniti fizičko lice, a pravno lice 5.000 KM do 15.000 KM, ako:
- organizira vožnje na motorni pogon izvan naselja, svih vrsta cesta, poljskih puteva i uređenih staza i poligona za vožnju (čl. 14.).

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić rekao je za Radiosarajevo.ba kako ovaj slučaj nije prijavljen policiji, te kako oni reagiraju na ovakve slučajeve kada ih upute viši nivoi vlasti.

Predsjednik Udruženja Eko akcija Anes Podić rekao je za Radiosarajevo.ba kako je ovaj Zakon mrtvo slovo na papiru, kako niti inspekcija niti policija radi svoj posao, te kako postoje inicijative za rigoroznijim kontrolama prilikom realizacije ovakvih aktivnosti i to posebno u zaštićenim područjima gdje živi svijet zahtijeva jedan poseban nivo zaštite.

Off-road vožnje motornih vozila u zaštićenim područjima destruktivne i nepotrebne

Prijava inspekciji - undefined

Prijava inspekciji

Iz ovog Udruženja slučaj su prijavili Federalnoj upravi za inspekcijske poslove tražeći hitnu akciju i podizanje prekršajnih i krivičnih prijava protiv počinilaca.

Kao ljubitelji prirode i u cilju očuvanja ove naše prirodne i svjetski poznate ljepote, planinari su odlučili reagirati i dijeliti ovaj video kako bi upozorili da se ovakve stvari ne smiju dešavati niti bahati pojedinci smiju uništavati prirodne ljepote koje nas okružuju, a pritom proći nekažnjeno. Upozorili su kako bi se Hajdučka vrata mogla urušiti jer su poprilično oštećena, te su podsjetili da je neko nedavno na njima postavio i ležaljku kako bi se fotografirao.

Također, planinari često upućuju apel da se posjetioci ne penju sami na prsten kako se ne bi urušio, što je dugo vremena pisalo i na tabli upozorenja u njihovoj blizini.

Molimo Vas da se suzdržite od penjanja, sjedenja, ležanja i svih drugih aktivnosti koje mogu opteretiti i ugroziti i Vrata i vaš život, stajalo je u upozorenju.
 

Kako je naveo Marić koji često planinari na Čvrsnici, te table više nema.

Do zaključenja ovog teksta pokušali smo kontaktirati članove Extreme Enduro Mostar, no to nismo uspjeli.

Podsjećamo, jedan od najljepših simbola Parka prirode Blidinje jesu Hajdučka vrata.

Smještena su na istočnom dijelu planine Čvrsnica, predstavljaju prirodni fenomen stvaran vijekovima. To je zapravo karakteristični prsten u stijeni, a nalazi se na rubu kanjona Dive Grabovice.

NEMA KOMENTARA