AXEtronauti iz BiH prošli prvo testiranje za let u svemir

Radiosarajevo.ba
AXEtronauti iz BiH prošli prvo testiranje za let u svemir
/ Foto: Damir Hajdarbašić

Četvorica AXEtronauta iz Bosne i Hercehovine jučer, 7. avgusta, prošli su prvo testiranje, i to u vojnoj bolnici Kecskemet Medical centar u Mađarskoj.

Naime, Adi Pejdah iz Sarajeva, Adnan Kujrić iz Maglaja, Dragan Tubak iz Banje Luke i Albin Brkić iz Zenice od početka ove sedmice borave na Szigetu, mađarskom otoku (gdje je u toku i istoimeni festival), gdje se natječu za mjesto u letjelici kompanije za svemirski turizam SXC kojom će letjeti u – svemir!

Pogledajte kako je bilo: FOTOGALERIJA

Sve se događa u sklopu AXE Apollo Space akademije, a naši momci takmiče se zajedno sa predstavnicima Mađarske, Češke, Slovačke, Hrvatske i Slovenije. Iz svake zemlje će biti odabran po jedan pobjednik koji će nastaviti takmičenje u Orlandu u decembru ove godine.

Na prvom testu, bh. AXEtronauti uradili su kompletan medicinski pregled - od pregleda zuba, vida, sluha, mjerenja kondicije (bicikl), koordinacije (spin-chair), EKG, refleksi, psihološki testovi, barokomora! Kompletno testiranje je trajalo punih 5 sati.

Momci su još prije polaska u Budimpeštu morali uraditi nalaz krvi, snimak pluća i još neke testove kako bi uopće mogli pristupiti ovim testiranjima. Svi učesnici su svoje nalaze dobili u zatvorenoj koverti, a pobjednikom će biti proglašen učesnik koji ostvari najbolji ukupan rezultat (nakon što urade i druge testove).

Uprkos brojnim testovima koji su pred njima, AXEtronauti će imati dovoljno vremena za zabavu, druženje i posjetu koncerata na Szigetu, festivalu koji se istovremeno dešava na otoku, na dunavu u Budimpešti.

Više informacija na: https://www.facebook.com/AxeBiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije