Autentične ledene dvorane, izazovno putovanje kroz podzemni svijet

Anadolija
Autentične ledene dvorane, izazovno putovanje kroz podzemni svijet
Na pet kilometara od crnogorske prijestonice, Cetinja, nalazi se prvo speleološko nalazište u Crnoj Gori namijenjeno za turističke posjete Lipska pećina.

U pitanju je jedina pećina koja je valorizovana za turističke posjete u Crnoj Gori, a za dvije godine, ovu turističku atrakciju obišlo je više od 30 hiljada posjetilaca.

Lipska pećina otvorena je 2015. godine. Sa sistemom od 2,5 kilometra prolaza, dvorana i galerija, danas predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija Crne Gore. 

Neobični ledeni ukrasi

Ekipa Anadolu Agency posjetila je Lipsku pećinu i uvjerila se u autentičnost ledenih dvorana ove pećina, od kojih je najljepša Njegoševa, susrećući se usput s neobičnim ledenim ukrasima. U Lipskoj pećini priroda je izvajala unikatne forme pećinskih ukrasa, stalagmite i stalaktite, koji ostavljaju neponovljiv utisak na posjetioce. 

Direktor marketinga i prodaje u turističkom preduzeću "Lipska pećina", Milena Raičević, u razgovoru za AA ističe da je pećina za posjetioce otvorena svakog dana. 

"Lipska pećina je prva i jedina pećina u Crnoj Gori koja je valorizovana i otvorena za masovne posjete. Lipska pećina se nalazi na teritoriji prijestonice Cetinje, samo pet kilometara od centra grada. Lipska pećina u sezoni radi svakog dana, turisti se izvode od 10 ujutro do 16 časova popodne. Tim radnim vremenom radimo do kraja oktobra", kaže Raičević. 

Pećina je otvorena i nakon oktobra, a sve u zavisnosti od vremenskih uslova. 

"Lipska pećina je otvorena 2015. godine, i u prethodne dvije sezone imali smo preko 30.000 posjetilaca. Pred nama je treća sezona, a tačnu statistiku o posjetama imaćemo kada se završi sezona", kaže Raičević. 

Njegoševa dvorana

Oni koji su najviše zainteresovani da posjete ovaj dragulj prirode, uglavnom su stranci. Njima vodiči na nekoliko jezika daju objašnjenja o pećini. Ulaz u pećinu počinje ulaskom u tunel koji vodi u podzemni svijet. Već na vratima osjeća se prilično jak vjetar i znatna razlika u temperaturi. Posjetioci su posebno impresionirani Njegoševom dvoranom unutar pećine. 

"Njegoševa dvorana je najpoznatija dvorana naše pećine, s obzirom da njeno ime datira od samog pronalaska Lipske pećine, a njeno ime je u čast Petra Drugog Petrovića Njegoša, koji je prvi crnogorski vladika koji je dao nalog da se Lipska pećina istraži. Od vremena Petra Petrovića Njegoša, koji nažalost za svog života nije doživio da se istraživanja okončaju, nakon njegovog vremena Lipsku pećinu je posjetio veliki broj istraživača iz različitih zemalja svijeta, a istraživanja se nastavljaju u 20. i 21. vijeku", kaže Raičević. 

Ona napominje da se za otkrivanje Lipske pećine vezuje priča kako je pastir iz obližnjeg sela upao kroz jednu jamu. 

"Na kraju se ispostavilo da se ispod te jame nalazi Lipska pećina. Ono što mi znamo jeste da je pećina u istoriji tri puta bila otvarana za posjete, prvi put početkom 20. vijeka, zatim 60-tih godina 20. vijeka i treći i posljednji put u 2015. godini", ističe Raičević. 

Temperatura između 8 i 12 stepeni Celzijusa

Govoreći o dubini pećine, odnosno o temperaturi unutar same pećine, Raičević kaže da se s nekih 500 metara nadmorske visine posjetioci spuštaju nekih osam spratova zgrade u dubinu pećine. 

"Tako mi to volimo da opišemo našim posjetiocima. Što se tiče temperature u pećini, ona je uvijek konstantna i kreće se od 8 do 12 stepeni Celzijusa. Tako da u bilo koje doba godine da nas posjetite, ista temperatura vas očekuje, a posebno tokom ljetnjih mjeseci savjetujemo da ponesete jakne", kaže Raičević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije