Austrijska ministrica posjetila Ars Aevi

Radiosarajevo.ba
Austrijska ministrica posjetila Ars Aevi

Austrijska ministrica obrazovanja, umjetnosti i kulture Claudia Schmied, u pratnji nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Wolfganga Petritscha i ambasadora Austrije Donatus Köck, posjetili su Art depo Kolekciju Ars Aevi.

Razlog posjete bio je prepoznati značaj Kolekcije Ars Aevi kao reprezentativnog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine za treći milenij, ali i zbog veoma značajne uloge Austrije u razvoju ove kolekcije.

Naime, Kolekcija Ars Aevi ostvarila je svoj visoki renome i pokroviteljstvo UNESCO-a zbog specifičnog modela nastanka u kojem direkcija projekta u Sarajevu poziva partnere evropske muzeje da budu osnivači jednog dijela kolekcije, nukleusa i pozove grupu prestižnih internacionalnih umjetnika da učestvuju u njenom formiranju.

Na taj način je Kolekcija Ars Aevi formirala impresivnu mrežu umjetnika, umjetničkih direktora i institucija, u kojoj su svi osnivači sarajevskog muzeja, kroz formirane nukleuse Milano, Prato, Venecija, Ljubljana, Bolonjano, Beč, Istanbul i Sarajevo, dok se Podgorica, Beograd i Saint Etienne pridružuju u periodu 2012-2014, saopćeno je iz Ars Aevija.

U velikoj reprezentativnoj izložbi koju je 1998. godine priredio bečki muzej Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien, i njegov tadašnji direktor Lóránd Hegyi, formirana je bečka kolekcija za Ars Aevi.

Ova kolekcija, danas izložena u cijelosti na drugom spratu Art depoa Ars Aevi u Centru Skenderija, sadrži djela 46 renomiranih internacionalnih umjetnika, od Latinske Amerike do Koreje.

Kolekciju i strategije razvoja projekta predstavili su gostima generalni direktor Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić i izvršna direktorica Amila Ramović.

Posebna tema razgovora između delegacije bila je koncepcija dugoročnog razvoja kompleksa Muzeja Ars Aevi, kroz izgradnju niza objekata manjih dimenzija prema projektima slavnih arhitekata svijeta koji će sadržavati djela Kolekcije Ars Aevi koja kontinuirano raste i u kojima će djelovati regionalni kulturni centri zemalja finansijera njihove izgradnje.

Kome još treba Ars Aevi?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije