Austrija: Podrška novoj 'Mladoj Bosni'

Radiosarajevo.ba
Austrija: Podrška novoj 'Mladoj Bosni'

Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju, kako stoji na sajtu ove organizacije, dobija sve više podrške, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Tako je austrijska sekcija Internacionalne marksističke tendencije, koja uređuje časopis "Der Funke" (Iskra) poslala pismo solidarnosti aktivistima JOSD-a, a u povodu utemeljenja njegove lokalne ćelije 'Mlade Bosne'.

U austrijskom IMT-u smatraju da se JOSD poziva na najbolju trdiciju antiimperijalističke omladine Balkana.

"Bosna i Hercegovina je danas ponovo kolonija zapada. Visoki predstavnik je sa svojim Bonskim ovlaštenjima direktni agent imperijalističke gospode. Petrič i Incko , dva Austrijanca su učestvovali, a i danas danas učestvuju u ovom projektu, dajući novo lice austrijskoj kolonizaciji na Balkanu.", smatraju aktivisti austrijskog IMT-a

Oni, također, smatraju da nema kolonijalizma bez kolaboracije i profita. "Očigledno je da rascjepkavanje Balkana, osobito Jugoslavije, nije bio samo interes kolonijalnih moćnika već i  birokrata, poduzetničke klase, te državnog aparata svake od republika ponaosob."

Mladi austrijski marksisti su mišljenja da su se elite u Bosni i Hercegovini domogle vlasti uz pomoć "krvavog kulturološkog nacionalizma" i da upravo ta "korumpirana buržoazija gazi sopstveni narod priklanjajući se Beču i Berlinu".

"Danas, stotinu godina nakon osnivanja prve Mlade Bosne, ujedinjuju se ponovo one snage bosanske omladine, koje nošene idejom slobode, unatoč prividno svemogućem barbarstvu, oživljavaju nit duge povijesti slobodarske borbe balkanskih naroda.", stoji u pismu.

U toj borbi se balkanska omaldina mora ugledati, kako na Gavrila Pruncipa, tako i na Lava Trockog, tako i jednog od pionira balkanske socijalsitičke internacionalne misli Dimitrija Tucovića. U austrijskom IMT-u posebno se cijeni "neprocjenjivo iskustvo jugoslovenskih partizana".

Redakcija "Der Funke" ističe da je nakon raspada Austro-Ugarske radnička revolucija u mnogim zemljama ugušena, te da postojeća generacija mladih ljudi ostaje zadužena tim zadatkom. "U tom smislu želimo internacionalnu saradnju", stoji u saopštenju austrijskog IMT-a.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije