Asocijacija XY domaćin Regionalnom vijeću Međunarodne federacije za planiranje porodice

Radiosarajevo.ba
Asocijacija XY domaćin Regionalnom vijeću Međunarodne federacije za planiranje porodice

Asocijacija XY u periodu između 26. i 28. juna 2014. domaćin je ovogodišnjem Regionalnom vijeću Međunarodne federacije za planiranje porodice koje se održava u Sarajevu, u hotelu "Radon Plaza". 

Regionalno vijeće ove godine će u Sarajevu okupiti gotovo 100 volontera i delegata iz zemalja koje pripadaju Evropskoj mreži Međunarodne federacija za planiranje porodice (IPPF EN). Tokom trodnevne konferencije delegati asocijacija članica IPPF EN-a birat će nove članove Upravnog odbora Federacije, te raspravljati o modalitetima upravljanja. Također, drugi dan konferencije će tematizirati seksualno iskorištavanje djece i mladih s izlagačima iz Vijeća Evrope i Tehnološko-edukativnog instituta s Krete (Grčka). 

IPPF, osnovan ranih pedesetih godina prošlog vijeka jedna je od najvećih nevladinih organizacija na svijetu. Danas IPPF porodica broji 152 asocijacije članice u 172  države svijeta. Evropska mreža trenutno broji 39 asocijacija članica sa područja Evropske unije (EU). Njoj pripadaju zemlje kandidatkinje  i zemlje potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU kao i Rusija te zemlje Centralne Azije. Ovoj mreži ujedno pripada i Asocijacija XY odnosno BiH. 

IPPF se zalaže za svijet u kojem svaka žena, muškarac, mlada osoba imaju pristup informacijama i uslugama iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, za svijet u kojem je seksualnost prepoznata kao prirodan i dragocjen aspekt života, ali i kao osnovno ljudsko pravo, za svijet u kojem se poštuje svaki izbor, svijet u kojem nema mjesta za stigmu i diskriminaciju. 

''Asocijacija XY je posebno sretna da je u svojoj 13. godini postojanja domaćin ovom značajnom događaju'', ističu iz ove organizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije