Arzija Mahmutović, Safet Kešo i SDA krše Izborni zakon

Radiosarajevo.ba
Arzija Mahmutović, Safet Kešo i SDA krše Izborni zakon
Vrtić Srećica, ulica Dobrinjske Bolnice, 29. septembar 2010; Foto: Vijeće roditelja JU Djeca Sarajeva

Na nekim od sarajevskih vrtića u utorak i srijedu su bili postavljeni  plakati koji promoviraju SDA. Tim povodom reagiralo je Vijeće roditelja JU Djeca Sarajeva, s obzirom da se radi o kršenju Izbornog zakona BiH.

Naime, u Izbornom zakonu BiH u članu 7.2. (3) stoji: Nadležni organi neće dozvoliti političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima da postavljaju oglase, plakate, postere, odnosno da pišu svoja imena ili slogane koji su u vezi sa izbornom kampanjom, unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, na vjerskim objektima, na javnim putevima i javnim površinama, osim na mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Indikativno je to da se među plakatima koji su bili postavljeni na vrtić Srećica nalazio i onaj Safeta Keše, sadašnjeg Ministra obrazovanja i nauke KS, koji, umjesto da predškolske ustanove zaštiti od političke zloupotrebe, njih koristi za promociju sebe i svoje stranke. Upravo je Kešo jedan od glavnih političkih zaštitnika Arzije Mahmutović.

Saopćenje roditelja objavljeno u srijedu prenosimo u cijelosti:
Vijeće roditelja JU Djeca Sarajeva iz prošlogodišnjeg saziva (2009-2010.), koje zbog mnogobrojnih sudskih procesa, nerazjašnjene situacije vezano za direktorsku poziciju i brojne druge neregularnosti još uvijek nije prepustilo mandat novom sazivu, izražava duboku zabrinutost zbog zloupotrebe funkcije direktorice Arzije Mahmutović za promoviranje stranačkih kolega u JU Djeca Sarajeva.

Izborni zakon, kao uostalom i zdrav razum, izričito zabranjuju upotrebu bilo koje pedagoške ustanove za provođenje predizbornih aktivnosti, kao i promociju političkih stranaka u bilo kojem obliku i mimo predizbornog perioda.

Jutros je podnesena prijava Centralnoj izbornoj komisiji a vezano za plakatiranje stranačkim plakatima vrtića Srećica na Dobrinji. U prilogu su i fotografije izljepljenih površina.

Prema riječima uposlenika ovog vrtića direktorica Mahmutović je dala odobrenje za plakatiranje.

Premda je ovo sigurno teško dokazati, mislimo da je sasvim dovoljan dokaz i sama činjenica da isti nisu promptno otklonjeni iz objekta. Ovakav vid brutalne zloupotrebe položaja mora se sankcionisati.

Mi, roditelji, tražimo od CIK-a da u ovom slučaju kazni ne samo političku stranku, nego i pojedince u rukovodstvu ustanove koji su se direktno oglušili o izborni zakon.

Nedugo nakon što smo u srijedu prijepodne objavili priču o ovome potkrijepljenu slikama,  plakati su skinuti sa vrtića Srećica, što su nam potvrdili neki od roditelja.

U srijedu u poslijepodnevnim satima oglasila se i SDA svojim saopćenjem u kojem tvrdi da su plakati "podmetnuti". Pročitajte saopćenje: 

 SDA saopćila da su plakati na vrtićima "Podvala"

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije