Arzija Mahmutović na korak od 'konačnog pada'

Radiosarajevo.ba
Arzija Mahmutović na korak od 'konačnog pada'
Ni neutemeljene odluke sudova ne pomažu (Foto: radiosarajevo.ba)

Arzija Mahmutović je korak bliže konačnom odlasku na smetljište povijesti Sarajeva. Kantonalni sud u Sarajevu poništio je rješenje općinskog suda o tužbi tadašnje v. d. direktorice, kojim je novoizabranoj direktorici JU „Djeca Sarajeva“ Vasvi Jajetović „storniran“ mandat.

Kako je za Oslobođenje kazao kantonalni premijer Besim Mehmedić, ovo rješenje pokazalo je da je vlada bila u pravu i da Vasva Jajetović, koju je vlada KS-a potvrdila na prijedlog upravnog odbora ustanove, može početi sa radom na novoj funkciji.

„Poslao sam dopis u JU jer rješenje kantonalnog suda dokazuje da smo sve zakonske procedure ispoštovali. To što resorno ministarstvo za 4 godine nije raspisalo konkurs za izbor članova UO JU Djeca Sarajeva je drugi problem. Ne može se na sjednicu vlade donijeti nešto i reći 'o ovome ja odlučujem, vi se ne pitate'. U toj ustanovi rad ne funkcioniše kako treba, a roditelji su ti koji to najbolje vide, istakao je Mehmedić

Da apsurd bude veći, u rješenju suda, koje je donije vijeće kojim je predsjedavala Jasmina Jahjaefendić, navodi se kako je Mahmutovićka osporavanje legitimiteta članova UO mogla vršiti putem prigovora, a ne tužbom na sudu.

„U pogledu imenovanja. Mahmutović je trebala sačekati donošenje konačne odluke po konkursu, pa zatim, ako smatra da je izbor nezakonit, podnijeti prigovor“, navodi se u rješenju kantonalnog suda.

Tako ispada da cijeli spor zapravo i nije sudski spor nego se treba rješavati žalbom UO-u Djece Sarajeva.

„Kako Mahmutović nije učestvovala u postupku imenovanja privremenog upravnog odbora, a njegovo imenovanje spada u nadležnost Vlade Kantona Sarajevo, sve ukazuje da nije riječ o građansko-pravnom odnosu, pa se prvostepeni sud u ovom postupku morao oglasiti kao apsolutno nenadležan“, naglašeno je u rješenju kantonalnog suda.

Prosto kazano, Općinski sud koji je Mahmutovićku u roku od 24 sata vratio na posao, uopšte nije bio nadležan za ovaj slučaj. Sudeći po svemu, može se, ipak ne do kraja sigurno, zaključiti da je Arziju Mahmutović konačno pobijedila pravna država.

Arzija Mahmutović ostaje v. d. direktorica JU "Djeca Sarajeva"
Vasva Jajetović na čekanju, Sud poništio odluku Vlade
Arzija Mahmutović više nije direktorica JU Djeca Sarajeva
Vijeće roditelja vs. Kešo u slučaju Arzije Mahmutović
Izglasano nepovjerenje Arziji Mahmutović

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije