Arhitektura u Bosni i Hercegovini 1995-2010

Radiosarajevo.ba
Arhitektura u Bosni i Hercegovini 1995-2010

Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini u saradnji sa ostalim asocijacijama i savezima arhitekata koji djeluju na području BiH, imajući u vidu univerzalnu vrijednost i značaj arhitekture kao načina kulturološkog i umjetničkog iskaza bosanskohercegovačkog društva u cjelini, sa ponosom najavljuje projekt „ARHITEKTURA U BOSNI I HERCEGOVINI 1995-2010“, koji obuhvata organizaciju izložbe i objavljivanje istoimene knjige krajem novembra ove godine .

Kroz dokumentarno-kritički osvrt na razvoj arhitekture u pomenutom periodu, ovaj projekt će pružiti veliki doprinos kulturi i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Cilj projekta je kritički sagledati savremenu bosansko-hercegovačku arhitektonsku scenu kao i njen odnos prema regionalnom i evropskom kontekstu. Ovaj projekat doprinosi i razvoju saradnje stručnih i profesionalnih arhitektonskih organizacija u cijeloj zemlji sa ciljem promoviranja arhitektonskih prostornih vrijednosti i kvaliteta životne okoline.


Organizacioni odbor odlučio u izradi ovoga projekta ulogu selektora povjeriti gospodinu Hansu Ibelingsu, svjetski poznatom historičaru i kritičaru arhitekture. Ibelings je jedan od osnivača i glavni urednik uglednog arhitektonskog magazina „A10 new European architecture“, sa priznatim referencama u internacionalnim kulturnim i umjetničkim krugovima. Radio je između ostalog kao kustos u Nizozemskom arhitektonskom institutu u Rotterdamu, kao predavač na TU Eindhoven, te gostujući predavač povijesti arhitekture na Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL). Objavio je do sada niz radova koji se tiču savremene arhitekture, urbanog dizajna, te arhitekture u kontekstu tradicije ili pak globalizacije. Do danas djeluje kao nezavisni kritičar i kustos izložbi.

Izborom internacionalnog selektora koji će dati osoben i kvalitetan teorijsko-analitički osvrt na recentnu arhitekturu u Bosni i Hercegovini, promovira se međunarodni značaj arhitektonskog iskaza u Bosni i Hercegovini i preispituju dometi i pozicija domaće arhitektonske scene u odnosu na savremeni evropski arhitektonski prostor.


U cilju promoviranja projekta i najave izlaska knjige, selektor izložbe, gospodin Hans Ibelings će boraviti u Sarajevu i Banjoj Luci u periodu od 16-18. septembra 2010. godine, a u sklopu promocije projekta i manifestacije Sarajevo Green Design će u petak 17.09.2010. sa početkom u 18h u Collegium artisticumu (Centar Skenderija, Sarajevo) održati prezentaciju: KULTUROLOŠKI KONTINUITET kroz promociju knjige o arhitekturi Bosne i Hercegovine

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije