Arhitektonski fakultet iznutra: onakvi kakvi stvarno jesmo

Radiosarajevo.ba
Arhitektonski fakultet iznutra: onakvi kakvi stvarno jesmo

Grupa studenata Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu je prepoznala niz kritičnih tačaka u gradu - lokacija koje su zanemarivane duži vremenski period i predstavljaju svojevrsno ruglo grada. Ukazavši na njih, nastao je konkurs za radov ekoji bi ta mjesta, uz minimalna ulaganja, mogla oplemeniti. 

"Degradiran prostor je nešto na šta građanin kao korisnik može da ne reaguje, i da se pravi da ne primjećuje, ali neko ko se bavi arhitekturom, izučavanjem prostora i njegove strukure ne bi smio dopustiti postojanje tačaka u gradu od kojih okreće glavu, bez da pokuša nešto da napravi", smatraju u Asocijaciji studenata arhitekture.

NJihov projekat "Urbana akupunktura Sarajeva" realiziran je uz podršku Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Općine Centar Sarajevo, te Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Jedna od najkritičnijih tačaka na koju ukazuju studenti je upravo njihov 'drugi dom' - Arhitektonski fakultet u Sarajevu. 

U kratkom filmu koji su studenti snimili, prikazano je propadanje zgrade fakulteta i mobilijara unutar nje, kao posljedica neadekvatnog održavanja zgrade. 

"Iz tog razloga možda postaje besmisleno tražiti druge kritične tačke i analizirati zašto su takve, kada je samo mjesto rađanja arhitekture možda i srž problema" - kažu u svom saopćenju studenti arhitekture. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije