Arhitektica Nasiha Pozder: Ne vidim svrhu natkrivanja Štrosmajerove ulice, šteti vizuri Katedrale

Radiosarajevo.ba
Arhitektica Nasiha Pozder: Ne vidim svrhu natkrivanja Štrosmajerove ulice, šteti vizuri Katedrale

Štrosmajerova ulica u narednom periodu trebala bi dobiti potpuno drukčiji izgled, a idejni projekat javnosti je predstavljen prošlog mjeseca u prostorijama Općine Stari Grad Sarajevo.

Pobjednički rad, odnosno idejni projekt izabran je na Konkursu za izradu idejnog rješenja uređenja ulice, a najbolji rad napravila je grupa autora: Sabin Babić, Mirza Hrustemović, Tihomir Krajtmajer i Emir Kalamujić, kojima je za prvo mjesto pripala nagrada u iznosu od 5.000 KM.

Predstavljen projekt: Pogledajte budući izgled ulice Štrosmajerova (FOTO) 

Učiniti Štrosmajerovu ulicu ponovo šetnicom i vratiti je gradu, a grad građanima - bila je ideja vodilja tima autora koji su uradili idejno rješenje budućeg izgleda ove ulice, pod nazivom Galerija pod otvorenim.

Kako su istaknuli autori, cilj je Štrosmajerovu ulicu učiniti gradskom promenadom kulture i umjetnosti, popločanu u vidu kvadratnih polja, natkrivenu s obje strane ulice i s drvoredom i klupama u centralnom dijelu. Ulica bi bila povezana i s jednim od dvorišta susjednih zgrada gdje bi se napravio Park devet umjetnosti.

Prve reakcije javnosti bile su pozitivne na ovaj projekt, a ideja autora je da Štrosmajerovu ulicu urede kao šetnicu, instalacijom kulturnih i umjetničkih sadržaja i postavki. Takav duh ulica bi trebala zadržati svih dvanaest mjeseci u godini, bez obzira na vremenske uvjete.

Doktorica Nasiha Pozder, arhitektica/urbanistica s Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ističe da je ovaj projekt  rezultat raspisanog konkursa, a da je isti bio prilično nejasno koncipiran kada je objavljen.

"Na prvi pogled, čini se da je osnovni element ponuđenog koncepta djelomično natkrivanje ulice. Natkrivanje, potpuno ili djeliomično, nije nepoznato rješenje kada su pješačke ulice u pitanju, nije ni neizvodivo, ali moram priznati da mu u ovom slučaju ne vidim svrhu. Čini se da se natkriva isključivo ulaz u prizemlja objekata, bez posebne funkcije što mi ne može biti dovoljan argument za instaliranje staklenih nadstrešnica na fasade objekata s jasnom arhitektonskom i ambijentalnom vrijednošću, kakvu nose objekti u Štrosmajerovoj. Dodatno me zabrinjava i smeta to što se ovim plohama presijeca vizura na Katedralu, koja je jedan od važnijih spomenika u našem gradu i koja se upravo iz Štrosmajerove ulice sagledava u punoj veličini", kaže arhitektica Pozder za naš portal.

Kada je u pitanju natkrivanje ulice o kojem arhitektica Pozder govori, prvi korak bio bi obostrano natkrivanje obje strane, na razapetoj uličnoj konstrukciji između fasada, u vidu plohe koja je pokrivena transparentnim staklom, u blago nijansiranom plavom tonu. Konstrukcija bi služila za natkrivanje ulice, ali i za postavljanje ulične rasvjete. Svjetiljke bi stajale u tri reda, a zbog sinhronizacije duha vremena gradnje i današnjeg doba rasvjetna tijela bi bili dizajnerski stilizirani ulični fenjeri iz doba Austro-Ugarske monarhije.

"S tehničke strane, ne sumnjam da će odvodnja sa staklenih ploha kroz izvedbeni projekt biti riješena, ali će osim toga biti važno obratiti pažnju i na redovno održavanje čistoće, uklanjanje prljavštine ali i snijega u zimskim danima, kako bi estetski i funkcionalno ovi elementi bili prihvatljivi. Kada su u pitanju podzemna etaža i u 3D nespretno prikazana stabla iznad staklom zasvođenog podzemlja, ostavit ću rezervu da projektanti nisu imali vremena ili mogućnosti da dokraja promisle i izdefiniraju svoju ideju. U konačnici i sam načelnik već najavljuje izmjene koje će od projektanata zahtijevati i koje su očekivane kada konkurs nije u početku dovoljno dobro definiran i kada investitor nije potpuno siguran šta zapravo želi da ostvari", ističe naša sagovornica.

Dodala je također da treba pohvaliti očitu namjeru da se Štrosmajerovoj vrati štih pješačke ulice i riješi pitanje ljetnih bašti s kojima se već godinama neuspješno borimo, pa bi s te strane, kako kaže, dala podršku projektu.

Inače, kroz cijelu šetnicu protezat će se dva simetrična drvoreda stabala. Klupe za sjedenje bit će dizajnirane kao drveni prstenovi oko stabala koje se naizmjenično ponavljaju u svakom trećem redu drvoreda. Korpe za otpatke nalazit će se uz parking mjesta (nosače) za bicikla koja su planirana oko stabala (zaštita za drveće). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije