ArchDaily: Stari most jedna je od najimpozantnijih, nepoznatih građevina svijeta

Radiosarajevo.ba
ArchDaily: Stari most jedna je od najimpozantnijih, nepoznatih građevina svijeta
FOTO: Flickr / Choquequirao
Najposjećeniji arhitektonski portal ArchDaily sačinio je listu najnevjerovatnijih, nepoznatih građevina u svijetu, na koju je uvršten i mostarski Stari most.

Ova lista sačinjena je prema kombinaciji veličanstvenosti, veličine i historijske važnosti građevina, a posebna odrednica je bila to da građevine nisu previše poznate van država u kojima se nalaze.

Stari Most u Mostaru jedna je od prvih građevina koja se našla na ovoj listi, kao jedna od najljepših istočnoeuropskih građevina.

"Još jedan trend u 'zaboravljenoj arhitekturi' su građevine Istočne Europe, na čiju historiju su teško utjecali socijalistički režimi. Postoji interesantna historija Starog Mosta, građevine po kojoj je dat naziv gradu Mostaru u kojem se ona nalazi. Izgrađen je 1566. godine, a uništen 1993. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ponovo je obnovljen 2004. godine", stoji u opisu Starog mosta na portalu ArchDaily.

Pored Starog mosta, na ovoj listi nalaze se još i indijski hram Chand Baori, zgrada rumunskog parlamenta, Choquequirao - tzv. drugi Machu Picchu, Taj of the Decan ili siromašni Taj Mahal, te Veliki indijski zid u Kumbhalgarhu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije