Aprilska šetnja do Kozije ćuprije

Radiosarajevo.ba
Aprilska šetnja do Kozije ćuprije
/ FOTO: Čitatelj


Lijep aprilski dan Sarajlije su iskoristile za šetnju i posjetu gradskim izletištima. Čitatelj portala Radiosarajevo.ba popodne bez padavina iskoristio je za šetnju do znamenite Kozije ćuprije načinivši pri tome nekoliko fotografija koje možete pogledati u našoj galeriji.

Kozija ćuprija nalazi se u kanjonu rijeke Miljacke nekoliko kilometara istočno od starog centra grada Sarajeva. Put na kojem je premošćavala rijeku je čuveni carigradski drum, tj. put kojim se, u doba Osmanlijske vladavine, iz Sarajeva išlo ka istočnim dijelovima Carstva, sve do Carigrada. Kozija ćuprija je jedan od četiri stara mosta na području Grada koji su još uvijek sačuvani. Ostala tri mosta su Šeher-Ćehajina ćuprija, Latinska ćuprija i Rimski most (most na Plandištu kod Blažuja).

Ova ćuprija ima jedan luk sa dva kružna otvora. Duga je 42 m, a široka 4,75 m. Raspon svoda joj je 17,5 m. Zidana je od krečnjaka i sedre. (wikipedia)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije