Antonia, Amina, Željka, Huelya, Emina i djeca iz svih zajednica grade bolju Bosnu

Radiosarajevo.ba
Antonia, Amina, Željka, Huelya, Emina i djeca iz svih zajednica grade bolju Bosnu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Odbor za međureligijsku suradnju

Dok, kako bi kazao akademik Dževad Karahasan, gledamo kao se pred našim očima raspada cijeli jedan svijet, bjesne ratovi, gore biblioteke i stradaju ljudi, primjeri istinskog, čistog ljudskog duha vraćaju nadu ne samo u bolju Bosnu i Hercegovinu i već budućnost čovječanstva.

Piše: Faruk Vele

Bilo da su to muallima i časna sestra iz Livna, na čiji rad smo prvi ukazali, nastavnice iz Foče koje su odvele djecu u obnovljenu Aladžu, muslimani koji pomažu obnovu Gospinog svetišta u Olovu, dobri vjeroučitelj Branko Radoš ili neznana Fočanka koja je poslije više desetljeća vratila Kur'an iz srušene fočanske ljepotice..., primjeri su koji ljude nadahnjuju.

Takav je slučaj i sa dobrom "rajom iz Novog Travnika" čija misija je, kako nam kažu, širiti toleranciju.

Tako je Odbor za međureligijsku suradnju u Novom Travniku, uz podršku Općine Novi Travnik, napravio prve korake, te su odlučili da svoje članove, one koji dijele slične vrijednosti, okupe danas u Sarajevu, istinskom europskom Jeruzalemu.

Odbor za međureligijsku suradnju - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Odbor za međureligijsku suradnju

"Odbor međureligijske saradnje (OMS) je odlučio da prvi projekt bude edukativnog karaktera pa su djeca iz svih vjerskih zajednica posjetila Sarajevo u pratnji prof. Željke Zlojo Martinović, sestre Antonije Lučić, nastavnice Amne Bajramović, prof. Huelye Rizvić, Emine Petak... Posjetiti smo Sabornu pravoslavnu crkvu, Katedralu, Begovu džamiju i sinagogu", kaže nam prof. Huelya Rizvić, Turkinja koja 17 godina živi u BiH, inače direktorica obdaništa 'Sultan Fatih' iz Novog Travnika.

Prof. Huelya i i njezina kolegica, ravnateljica vrtića 'Anđeli', Benedikta Boškić, već su privukli pažnju prošle godine kada su odlučile su sarađivati na najljepši način – u, kako su rekle, najboljem interesu djece koju odgajaju i svoje zajednice.

Odbor za međureligijsku suradnju - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Odbor za međureligijsku suradnju

Tada smo donijeli zapaženu priču o njihovom radu: Kako su Huelya i Benedikta ujedinile srednju Bosnu 

Osobe poput časne sestre Antonije, Huelye, koja nosi hidžab, te Amine, Željke, Emine i djece okupljene oko Odbora međureligijske saradnje su istinski heroji današnje BiH i, za razliku od tolikih koji šire mržnju i razdor, zaslužuju pažnju javnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije