Antologijski koncert U2 na Koševu: Svirati u Sarajevu je vaš poklon nama

Radiosarajevo.ba
Antologijski koncert U2 na Koševu: Svirati u Sarajevu je vaš poklon nama

Bila je to 1997. godina, dvije godine od kraja rata u Bosni i Hercegovini, kada je sjajna irska rock grupa U2 izdala svoj album Pop.

Neispričana priča o legendarnom koncertu U2 u Sarajevu

Promovirali su ga u sklopu Popmart turneje, a na mapi koncerata našlo se i Sarajevo, s kojim je frontman ovog benda Bono Vox bio u posebnoj ljubavnoj vezi: posvetio mu je i pjesmu Miss Sarajevo koju je otpjevao s Lucianom Pavarottijem.

Građani Bosne i Hercegovine nisu mogli vjerovati, tek izašli iz rata, oduševljeno su čekali muzički spektakl koji se dogodio 23. septembra 1997. na koševskom stadionu. Odbili su da koncert bude humanitarnog karaktera, svi su htjeli platiti ulaznicu.

Bilo je ovo ispunjenje obećanja koje je Bono dao u jeku rata 1993, kada je na svojim koncertima stalno podsjećao javnost na užase koji se dešavaju u ovoj zemlji.

Iz perioda najave koncerta ostala je upamćena anegdota kada su momci koji su lijepili plakate negdje u Bosni, uhapšeni jer je lokalna policija bila sigurna da postavljaju „ustašku propagandu“.

Bono Vox i Bill Carter evocirali uspomene na sarajevski koncert

U2 je koncertom u Sarajevu izgubio pola miliona funti, a odbio je svirati tog datuma u Bazelu, što je koncert od kojeg bi zaradio četiri miliona funti. No, David Howell Evans (The Edge), Adam Charles Clayton,Lawrence Joseph Mullen (Larry Jr.) i Paul David Hewson (Bono Vox) ipak su stigli u Sarajevo, a dan poslije koncerta mediji su napisali:

„Danas je okončana opsada Sarajeva.“

Štitio ih je SFOR, pripremali su se u još uvijek devastiranoj Zetri, bili su smješteni u Holiday Innu, a Mullenova soba bila je prepuna rupa od minobacača.

Na najveći bh. stadion - Koševo, postavljen je LED ekran visine 50 metara, 30 metara velik svod i ogromno ogledalo u obliku limuna. Opremu je dovuklo šezdeset velikih kamiona koji su bili smješteni na parking kod porušene Zetre...

Predvečer, 23. septembra, 45 hiljada ljudi bilo je spremno za nezaboravnu noć.

Publiku su za nastup velikana svjetske rock scene pripremili Hor Gazi Husrev-beg, te sarajevski bendovi Protest i Sikter.

 

Bono je na binu ušao kao što bokseri ulaze u ring, prekriven plavim ogrtačem s kapuljačom. Koncert je otvorio pjesmom Mofo. Uslijedile su pjesme I Will Follow, Gone, Even Better Than The Real Thing, Last Night On Earth, Until The End Of The World, New Year's Day i Pride.

Već nakon treće pjesme ostaje bez glasa, ali je svejedno nastup, koji će kasnije dobiti epitet antologijski, završen kako je i planirano, i to uz ogromnu podršku publike. Kasnije je on izjavio da mu se tako nešto nikada nije desilo, te da bi vjerovatno u sličnim situacijama, na drugom mjestu, bio izviždan, a ne nagrađen aplauzom.

"Svirati u Sarajevu je vaš poklon nama", promuklim glasom na bosanskom jeziku poručio je publici Bono Vox nakon čega je uslijedio dugotrajni aplauz i pjesma I Still Haven't Found What I'm Looking For.

Bend je "zabrljao" prilikom izvođenja pjesme Miss Sarajevo, a Bono se opravdao riječima: "Sarajevo, this song was written for you. I hope you like it, because we can't fucking play it". Dionica koju u pjesmi pjeva Luciano Pavarotti puštena je sa starog gramofona, uz snimak tenorovog lika na ekranu.

Koncert je, nakon dva bisa, završen pjesmom Unchained Melody. Publika je s ozarenošću i suzama napuštala Koševo i s obećanjem Iraca da će se vratiti u Sarajevo. Bono je to u nekoliko navrata i uradio, prilikom posjete Sarajevo Film Festivala, ali na novi koncert U2-a još uvijek čekamo.

Pogledajte snimak cijelog koncerta i vratite se u tu predivnu, muzičku noć na koševskom stadionu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije