Antitetanus vakcina ima u hitnoj, ne i u Domovima zdravlja

Radiosarajevo.ba
Antitetanus vakcina ima u hitnoj, ne i u Domovima zdravlja


Toplo vrijeme pogoduje većem broju insekata, krpelja, ali i zmija i drugih životinja čiji ujedi mogu uzrokovati određene tegobe, neugodnosti, alergije ili zarazne bolesti.

"Imamo antitetanus vakcine, ali to dajemo samo u hitnim situacijama i to kod povreda koje su nanesene prljavim predmetima, zahrđalim željezom, ugrizom pacova štakora ili zmija i tu odmah dajemo antitetanus. Sve drugo što nije hitno od posjekotina čašom ili nožem upućujemo porodičnom ljekaru da se provjeri da li je osoba redovno vakcinisana i da li je već zaštićena, a to se može provjeriti kroz zdravstveni karton", rekla je za Oslobođenje Sena Softić - Taljanović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Vakcine protiv tetanusa se čuvaju u skladu sa zakonom o čuvanju lijekova i drže se u frižideru na određenoj temperaturi. Razlika između seruma i vakcine protiv tetanusa, odnosno protiv bakterije Clostridium tetani, jeste što se serum imunoglobulin koristi i u aktivnoj i pasivnoj imunizaciji, odnosno služi i za prevenciju i terapiju tetanusa.

"Pasivna imunizacija znači da se antitijela unose u organizam i u slučaju pojave bakterija tetanusa, antitijela ih uništavaju", rekla je Softić-Taljanović koja je naglasila da je rok za primanje antitetanus vakcine do 72 sata.

U apotekama nestašica

U Javnoj ustanovi Apoteke Sarajevo trenutno je nestašica vakcina protiv tetanusa.

"Svakodnevno pokušavamo nabaviti vakcinu protiv tetanusa, ali dobavljač trenutno nije u mogućnosti isporučiti traženo radi limitirane proizvodnje i tenderskih obaveza prema zdravstvenim ustanovama", rekla je za Oslobođenje Belma Brkanić-Mrahorović iz službe prodaje JU Apoteke.

 

Situacija je postala nepodnošljiva

Arman Šarkić, portparol Javne ustanove Domovi zdravlja Kantona Sarajevo istakao je da Domovi zdravlja još od februara čekaju na isporuku seruma protiv tetanusa.

"Još tada smo tražili 760 doza tetanusa, ali ih nikada nismo dobili. Mi u zalihama imamo nešto malo doza, ali to je nedovoljno", rekao je Škarić, koji je istakao da je novac osiguran i da su provedene procedure, te da je problem u dobavljaču koji kažu da ovaj lijek u zalihama i da ga ne mogu isporučiti.

"Zašto i kako ne znamo, ali situacija je postala nepodnošljiva i oni su glavni krivci", naglasio je Šarkić. u razgovoru za Oslobođenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije