Antifašisti obilježili 73 godine Bitke na Sutjesci

Radiosarajevo.ba
Antifašisti obilježili 73 godine Bitke na Sutjesci
/ Mostarski antifašisti, Foto: Sead Đulić
Poznati spomenik na Tjentištu danas je bio stjecište antifašista iz BiH i regiona.

Obilježeno je 73 godine jedne od najtežih bitaka u Drugom svjetskom ratu - Bitke na Sutjesci. 

Bitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofenziva je naziv koji je u jugoslavenskoj historiografiji odomaćen za operacije pod kodnim nazivom Švarc njemačkih trupa u ljeto 1943. godine.

Cilj operacije bio je da se u potpunosti unište partizani. Tada je poginulo 7.000 boraca NOB-a. Nakon ovog velikog stradanja, oslobodilačka partizanska borba dobila je na zamahu.

Tjentište je historijsko-geografski lokalitet pored rijeke Sutjeske, nedaleko od Foče. Na Tjentištu je 1971. godine podignuti impozantni spomenik autora Miodraga Živkovića koji i danas oduzima dah svojom monumentalnom ljepotom. 

"Bilo je odlično, a posebno sjajno da je bilo puno mladih ljudi. Došli su autobusi iz Hrvatske Crne Gore Slovenije i svi su bili jednoglasni u osudi fašističkih ideologija u vlastima svojih državama. Skup je završen porukom 'Neće proći'. Nije to bio nostalgičarski skup. Bio je to skup mobilizacije novih snaga", izjavio je za Radiosarajevo.ba poznati mostarski teatarski umjetnik Sead Đulić.

Organizator današnjeg obilježavanja Bitke na Sutjesci je Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije