Angelinin film je banalan i površan

Radiosarajevo.ba
Angelinin film je banalan i površan

Srbijanski glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić ocijenio je film U zemlji krvi i meda Angleline Jolie kao "banalan i površan sa dramatično pretencioznim tumačenjima tragičnih događaja u bivšoj Jugoslaviji" i dodao da je napustio gledanje filma pola sata nakon početka premijere u Los Angelesu.

"Imao sam, nažalost, priliku da u Los Angelesu prisustvujem premijeri filma 'Krv i marmelada', ili kako se već zove... Izašao sam nakon pola sata", rekao je Bjelogrlić za Novosti.rs te nastavio: 

"Nemam više živaca i snage da prisustvujem banalnim, površnim a opet, dramatično pretencioznim tumačenjima tragičnih događaja u našoj bivšoj domovini. Očigledno je da se nijedan ozbiljni holivudski stvaralac do sada nije uhvatio ukoštac sa 'balkanskim grotlom', vjerovatno svjestan njegove kompleksnosti. To su uglavnom činili pretenciozni poluamateri, nadajući se da će pojednostavljenom 'crno-bijelom' verzijom prikupiti određene poene na razbarušenom holivudskom tržištu.

U njih ubrajam i autorku gore pomenutog ostvarenja. Do sada su jedine vrijedne i relevantne filmove na temu rata u bivšoj Jugoslaviji potpisali stvaraoci, upravo iz bivše Jugoslavije. Tu prije svega mislim na Andergraund Emira Kusturice, Lepa sela lepo gore Srđana Dragojevića i Ničiju zemlju Danisa Tanovića", kaže Bjelogrlić, dodajući da bi se tu mogli svrstati i filmovi Gori vatra Pjera Žalice, Ubistvo s predumišljajem Gorčina Stojanovića i donekle Spasitelj Predraga Gage Antonijevića.

"Zaista ne mogu da proniknem koje su tablete u pitanju, koje natjeraju čovjeka da poslije ovakvih ostvarenja napravi 'Marmeladu'", Bjelogrlićeve su riječi.

Podsjetimo, Bjelogrlić je prilikom boravka u BiH, u martu mjesecu prošle godine, kada je sarajevskoj publici predstavljao svoj rediteljskog uradak Montevideo, Bog te video, izjavio kako mu je žao što premijeri neće prisustvovati general Jovan Divjak, koji se tada nalazio u Bečkom pritvoru, zbog potjernice koju je raspisala Srbija zbog slučaja Dobrovoljačka.

Bjelogrlić: Žao mi je što Divjak neće biti na premijeri

Ova Bjelogrlićeva izjava podigla je javnost na noge. Na Palama je premijera ovog filma otkazana, a posebno se podigla prašina u Srbiji, zbog čega se Bjelogrlić kasnije izvinio tamošnjoj javnosti zbog onoga što je rekao.

Bjelogrlić: Pogriješio sam u priči o Divjaku



 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije