Angelina želi posjetiti sirijski izbjeglički kamp

Radiosarajevo.ba
Angelina želi posjetiti sirijski izbjeglički kamp

Američka glumica Angelina Jolie, ambasadorica dobre volje Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), želi posjetiti jedan sirijski izbjeglički kamp na turskoj granici, saopćio je turski diplomatskii izvor.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova „trenutno razmatra ovaj zahtjev“, precizirao je AFP-u ovaj izvor, želeći da ostane neimenovan.

Turska je suočena s prilivom sirijskih izbjeglica koje bježe od represija u njihovoj zemlji, a u utorak ih je bilo 8.538 u kampovima koje je podigao turski Crveni polumjesec u pokrajini Hatay (na jugu zemlje).

Od 15. marta, više od 1.200 protivnika poginulo je, a još 10.000 uhapšeno u Siriji, prema izvještaju nevladinih organizacija.

Američka glumica je već posjećivala izbjegličke kampove u svijetu, a nedavno, u aprilu, tunisko-libijsku granicu, gdje se susrela s izbjeglicama koje su napustile Libiju.

Početkom marta, Angelina Jolie bila je u dvodnevnoj posjeti Afganistanu, gdje se susrela s afganistanskim izbjeglicama koje su se vratile u zemlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije