Krv i med / Angelina Jolie o ljubavi prema BiH: Ova će zemlja uvijek biti bliska mom srcu

15. 01. 2021. u 12:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Intervju poznate holivudske glumice Angeline Jolie sa Senadom Hadžifejzovićem večeras će bit prikazan na Face TV-u u 21 sat.

Ona je u razgovoru koji će biti objavljen kazala da je samo dva puta javno zaplakala.

"Jednom zbog majke, drugi put zbog Bosne", kazala je on.

Angelina u Srebrenici

Podsjetimo, poznata holivdska glumica dva puta je bila u našoj zemlji. Prvi put sa sada već bivšim suprugom, također poznatim glumcem Brad Pittom i 2014. godine, kada je bila i u Srebrenici, gdje se je upoznala sa upoznala se s predstavnicama Udruženja Majke Srebrenice i razgovarala sa ženama koje su silovane u ratu.

U prvoj posjeti 2010. godine Angelina i Brad su posjetili kolektivne centre za izbjegla i raseljena lica u Goraždu i Višegradu.

Ovom posjetom popularni holivudski željeli su skrenuti pažnju na probleme izbjeglih irasljenih lica u BiH.

Drugi dolazak slavne glumice u našu zemlju 2014. godine, obilježila je emotivna posjeta Srebrenici i razgovor sa predstavnicama udruženja.

Svjetski mediji su prenijeli kako je holivudska glumica zaplakala kada je stala ispred spomenika žrtvama genocida u Srebrenici.

Angelina Jolie i William Hague - undefined

Foto: EPA-EFE: Angelina Jolie i William Hague

Tokom tadašnje posjete Jolie i ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague obišli su Memorijalni centar u Potočarim i posjetili Medicu u Zenici, ustanovu koja ima sigurnu kuću za žene zlostavljane u porodici, gdje se Jolie sastala s direktoricom Udruženja Medica, Sabihom Husić.

Jolie se tokom posjete upoznala sa ženama koje su pretrpjele torturu zlostavljanja.

Divno je vratiti se u BiH

Ona je tada poručila da se divno vratiti u Bosnu i Hercegovinu i istaknula je da će naša zemlja biti bliska njenom srcu.

"Izuzetno poštujem to kroz šta je ova zemlja prošla kao i izuzetnu snagu njenih građana.

Ali istovremeno sam zabrinuta znakovima koji ukazuju da je napredak u Bosni i Hercegovini zaustavljen.

Sada, više nego ikad, Bosna i Hercegovina treba lidere koji su spremni da rade u ime svakog građanina ove zemlje na način koji omogućava otključavanje dodatne međunarodne pomoći", govorila je tada poznata glumica.

Ona je poručila da vjeruje u BiH i sposobnost njenih građana da prebrode izazove koji su pred njima.

Pomoć lidera

"Ali svi moramo biti svjesni opasnosti nazadovanja i ozbiljno shvatiti taj rizik, prepoznavajući da je to opasan momenat za ovu zemlju. Željela bih da BiH i međunarodni lideri ovo pitanje rješavaju s više urgencije.

Od vitalnog interesa za međunarodnu zajednicu, posebice za evropske zemlje, je da pomogne Bosni i Hercegovini da izraste u državu kakvu zaslužuje i da se pridruži EU.

Ovo podrazumijeva poduzimanje hitnih koraka kako bi se ojačale demokratske institucije BiH, kreirale mogućnosti za mlade kao i prevazišao politički zastoj koji zadržava razvoj zemlje. Država je itekako sposobna da bude jedinstvena ako se građanima pruži šansa, a njima je potrebna pomoć njihovih lidera", poručila je tada Jolie.

Britanska političarka rođena u BiH koju Angelina smatra mentoricom

BBC je pisao kako je britanska političarka Arminka Helić zaslužna za upoznavanje ministra Haguea i Angeline Jolie.

William Hague ispričao je kako mu je Arminka Helić 2011. rekla kako obavezno mora pogledati film Angeline Jolie U zemlji krvi i meda, film koji govori o smišljenoj strategiji silovanja u bosanskom ratu. 

Helić je bila vodeći savjetnik o sprečavanju seksualnog nasilja u sukobima, a u toj kampanji radila je i holivudska glumica Angelina Jolie.

The Times navodi i kako je glumica prisustvovala njenom imenovanju te je izjavila kako je Helić nevjerovatna žena koju je upoznala tokom angažmana na sprječavanju seksualnog nasilja nad ženama u ratu, te da je ova izuzetna Bosanka bila njena mentorica.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)