Angela Merkel će fotografiju srebreničkog dječaka držati u kancelariji (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Angela Merkel će fotografiju srebreničkog dječaka držati u kancelariji (FOTO)

U sklopu svoje zvanične posjete Bosni i Hercegovini, njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je danas Galeriju 11/07/95 kako bi odala počast žrtvama genocida u Srebrenici i susrela sa sa predstavnicama žrtava. Kancelarka je Galeriju posjetila u pratnji njemačkog ambasadora Christiana Hellbacha i Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 

U Galeriji su je dočekali Tarik Samarah, osnivač Galerije 11/07/95 i autor izložbene postavke, Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica, Hasan Nuhanović, nekadašnji prevoditelj UN-a i preživjeli Srebreničanin, kao i majke iz Srebrenice.

Tarik Samarah se na samom početku zahvalio kancelarki Merkel na posjeti, predstaviši joj Galeriju 11/07/95.  Kancelarka se zahvalila na dočeku rekavši da joj je drago što postoji mjesto koje će biti mjesto sjećanja za sve žrtve genocida. Nakon toga, kancelarka je prošla kroz galerijsku postavku kroz koju su je proveli Hasan Nuhanović i Tarik Samarah, a u pratnji Ćamila Durakovića i ostatka delegacije. Hasan Nuhanović je ispričao priču o gubitku svoje porodice, pokazao u "Sobi portreta" fotografije svoje porodice (fotografije majke, oca i brata), uputivši delegaciju u ključne elemente historije genocida u Srebrenici. 

Angela Merkel se najviše zainteresovala za fotografiju koja je snimljena tokom ekshumacije sekundarne masovne grobnice. Radi se o fotografiji na kojoj je prikazana ruka antropologinje Ewe Klonovski koja drži ruku srebreničke žrtve. Tarik Samarah je kancelarku Merkel uputio u postojanje primarnih i sekundarnih masovnih grobnica, naglasivši da je genocid u Srebrenici bio organiziran, da su ubistva vršena sistematski, te da su postojale situacije da su dijelovi tijela jedne osobe pronađeni na više različitih lokacija. Kancalarka Merkel je rekla kako je šokirana i kako ne može da razumije da ljudi mogu učiniti takve zločine.


Nakon prolaska kroz izložbu, Angela Merkel se susrela sa majkama iz Srebrenice koje su joj uručile "Cvijet Srebrenice" i poručile da je jako bitno da se donese zakon koji će zabraniti negiranje genocida, na što je kancelarka odgovorila da će učiniti sve što je u njenoj moći da se to i uradi.

Na samom kraju, Tarik Samarah je njemačkoj kancelarki uručio monografiju "Srebrenica" i  print fotografije "Dječak sa strijelom".  

Objasnio je da se na fotografiji nalazi dječak koji je imao samo dvadeset dana kada je pala Srebrenica i da danas ima dvadeset godina - isto onoliko koliko je prošlo od genocida, a njegov pucanj u nebo simbolizira nadu preživjelih. Kancelarka Merkel se zahvalila na poklonu, te obećala da će fotografiju držati u svojoj kancelariji. 


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije